ua en ru

АМКУ оштрафував чотирьох виробників цементу загалом на 600 тис. грн

Антимонопольний комітет України оштрафував ПАТ "Хайдельберг Цемент Україна" (м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.), ВАТ "Євроцемент - Україна" (м. Балаклія, Харківська обл.), ВАТ "Волинь-Цемент" (м. Здолбунів, Рівненська обл.) та ПАТ "ЮГцемент" (смт Ольшанське, Миколаївська обл.) загалом на 600 тис. грн за вчинення схожих дій у березні 2008 р. без об'єктивних на те причин, що призвели до обмеження конкуренції на ринку цементу. Таке рішення члени комітету прийняли одноголосно, повідомляє прес-служба АМКУ.

Підприємства повідомляли АМКУ, що у 2007-2008 рр. існувала низка об'єктивних обставин на ринку цементу, що призвели до підвищення цін. Однак, за результатами розслідування комітет дійшов до висновку, що поведінка відповідачів була некоректною.

У ході розслідування справи АМКУ здійснив комплексний порівняльний аналіз діяльності всіх учасників ринку в різні періоди та з урахуванням сезонності попиту, вперше як один із основних доказів у справі були використані результати проведеного кореляційного аналізу, який дозволяє визначити взаємозалежність відповідних параметрів діяльності підприємств та невідповідність дій ситуації на ринку.

Під час розслідування підприємства-відповідачі сприяли комітету у з'ясуванні дійсних обставин справи.