ua en ru

АМКУ не виявив порушень законодавства у п'яти портових зернових терміналів

Перевірками органів Антимонопольнго комітету України (АМКУ) п'яти портових зернових терміналів не виявлено з їх боку порушень законодавства України при формуванні цін на перевалку зерна. Про це 26 листопада 2013 р. під час круглого столу в АМКУ заявив глава відомства Василь Цушко, повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК).

"Змови немає!",- сказав Цушко.

У той же час Цушко запропонував представникам силових відомств продовжити моніторинг даного питання надалі з використанням їх специфічних професійних можливостей.

Характеризуючи стан конкурентного середовища на ринку надання послуг місцевими (локальними) елеваторами, заступник голови АМКУ Федір Влад зазначив, що перевірками антимонопольного відомства встановлені ознаки монопольного становища понад 120 елеваторів, за підсумками яких порушено більше 20 "антимонопольних справ.

Також Цушко розпорядився опублікувати списки вищевказаних підприємств-"монополістів".

Генеральний директор УАК Сергій Стоянов при обговоренні питання про тарифи на послуги місцевих елеваторів запропонував наведення порядку в цих питаннях почати з державних (ДПЗКУ, Гозрезерв) елеваторів, для початку зробивши обов'язковим розміщення на сайтах зазначених організацій даних про вартість послуг "казенних" зерноскладів - з приймання, зберігання, очищення, сушіння зерна та його відвантаження.

Також у ході круглого столу була "поставлена крапка" і в питанні запланованого раніше встановлення з боку держави граничного рівня цін на послуги місцевих зернових елеваторів. У зв'язку з дуже різним технічним рівнем цих підприємств (від "сталінок" підлогового типу до сучасних високопродуктивних сховищ), їх різним "віком", визнано недоцільним директивно обмежувати верхній рівень цін на послуги таких підприємств.

За підсумками круглого столу АМКУ видасть зерновим портових терміналів свої рекомендації щодо недопущення з їх боку анти-конкурентних проявів на ринку послуг з перевалки зерна.