ua en ru

АМКУ має намір зобов'язати компанії при об'єднаннях надавати інформацію про те, в чиїх інтересах укладається угода

Антимонопольний комітет України готує зміни до законодавства, згідно з якими при об'єднанні активів компанії повинні будуть надавати інформацію про те, у чиїх інтересах здійснюється угода. Про це заявив на брифінгу у вівторок перший заступник голови Антимонопольного комітету України - державний уповноважений Юрій Кравченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Наразі ми розробили доповнення до нашого розпорядження про надання дозволів на концентрацію - це по офшорних компаніях чітко прописується, щоб вони не лише надавали інформацію про кінцевого власника, якусь там пані із грецьким прізвищем, а щоб вони нам показували, хто реально впливає на цей офшор. Така робота зараз починається. Позиція влади така, що ми маємо знати усіх кінцевих власників, особливо у тих сферах, які здійснюють забезпечення життєдіяльності країни", - наголосив він.

Також Кравченко поінформував, що Антимонопольний комітет є ініціатором розробки низки інших законодавчих актів. Зокрема, законопроект, який зараз проходить друге читання у парламенті, уточнює за яких умов концентрація пакетів акцій може вважатися монополією.

"Він передбачає з одного боку підняття порогу для учасників концентрації, щоб ми не займалися дріб'язковими суб'єктами, з іншого боку - ми зараз працюємо із депутатським корпусом, щоб зрозуміти, при 35% - які все-таки поведінкові аспекти будуть враховуватися при встановленні факту зловживання монопольним становищем", - сказав він.