ua en ru

Американський дипломат: США потрібно перенести зовнішньополітичні акценти в Азію

Американська зовнішня політика повинна здійснити перенесення акцентів з Близького Сходу в Азію. Таку думку в інтерв'ю The Australian newspaper сьогодні висловив Курт Кемпбелл, помічник Держсекретаря по східно-азіатських і тихоокеанських справах, передає AFP. При цьому високопоставлений дипломат додав, що більш важливо охопити весь регіон, а не тільки китайсько-американські відносини.

"Одним з найважливіших завдань для зовнішньої політики США є здійснення переходу від зациклення на проблемах Близького Сходу на розробку довгострокової і глибокої політики в Азії", - заявив Кемпбелл.

Він дав зрозуміти, що це не означає, що Вашингтон буде нехтувати своїми обов'язками на Близькому Сході. Це швидше продемонструє бажання поглибити відносини з Азіатським регіоном.

Він вважає, що хоча сьогодні робляться кроки для зближення Вашингтона з Китаєм, потрібно щось більше, ніж просто відносини з Пекіном, які, звичайно ж, важливі.

"Я думаю, те, що ви бачите в Азії - це повсюдне зусилля (США), що застосовується з метою вивищити Індію, змусити її грати більшу роль в Азії. Крім того, потрібна активізація відносин з АСЕАН, з його провідними членами, наприклад, з Індонезією, В'єтнамом і Сінгапуром і пожвавлення втрачених відносин з Філіппінами", - вважає Кемпбелл.