ua en ru

Американський атомний авіаносець Nimitz спільно з чотирма кораблями увійшов в Червоне море

Американський атомний авіаносець Nimitz увійшов в Червоне море. Проте екіпаж корабля не отримував вказівок приймати участь у можливих військових ударах США проти Сирії. Про це повідомляє ABC News з посиланням на заяву представника американської влади.

Представник влади підтвердив інформацію про те, що Nimitz, а також чотири інших корабля увійшли в Червоне море. Група судів не призначена для участі в ударі по Сирії, підкреслило джерело, а подібний крок є розумним на випадок, якщо ресурси кораблів знадобляться для "максимізації доступних засобів". У вищезгадану групу кораблів також входять крейсер Princeton і три есмінці .

На тлі міжнародної напруженості через сирійського конфлікту , 28 серпня суду перебували в Індійському океані. Цей крок американські влади охарактеризували як " розумне , відповідальне рішення " . Зазначимо , що авіаносець щойно завершив тримісячне перебування в Аравійському морі , де його літаки здійснювали прикриття з повітря над територією Афганістану. На даний момент цю ударну групу кораблів США змінила нова, на чолі з авіаносцем USS Harry S.Truman .

Нагадаємо , що раніше президент США Барак Обама офіційно звернувся до конгресу з проханням схвалити військові дії в Сирії. Запропонований законопроект дозволяє використання військової сили для запобігання використання хімічної зброї сирійським урядом. Голосування з даного питання відбудеться після початку сесії конгресу 9 вересня.

Влада США схиляється до того, що відповідальність за застосування хімзброї проти мирного населення лежить на офіційному режимі президента Сирії Башара Асада. Так, напередодні держсекретар США Джон Керрі озвучив нові докази того, що 21 серпня в передмісті Дамаска був застосований нервнопаралітіческого газ. Трохи ранішеКеррі заявив, що, за даними американської розвідки, до проведення хіматакі причетний саме офіційний Дамаск . Тим часом влада Сирії повністю заперечують свою причетність до події і заявляють, що хіматака була проведена повстанцями як "операція під чужим прапором" .