ua en ru

Американські моряки перехопили північнокорейське судно, яке йшло до М'янми

Американські моряки перехопили судно, що, ймовірно, перевозило матеріали і компоненти для створення ракет з Північної Кореї до М'янми, і змусили його повернутися в порт відправлення після декількох днів протистояння. Про це повідомляє радіостанція "Голос Америки" з посиланням на заяву влади США.

Помічник Президента США Гері Сеймор заявив, що судно називається M/V Light і що існують підозри, що у нього на борту знаходиться призначений для М'янми контрабандний вантаж, такий, як матеріали для виробництва стрілецької або ракетної зброї.

Сеймор, координатор по контролю над озброєннями і зброєю масового ураження, заявив, що підозри щодо цього судна виникли у влади США тому, що раніше воно вже було залучено до експорту озброєнь до М'янми і на Близький Схід.

Американський есмінець McCampbell перехопив судно, що йшло під прапором Белізу, в міжнародних водах 26 травня і отримав від влади Белізу дозвіл на його огляд. Однак північнокорейська команда не дозволила американцям ступити на борт судна, і після декількох днів військової конфронтації і дипломатичного тиску, розвернула його до порту відправлення.

Сеймор повідомив корейській службі "Голосу Америки", що Сполучені Штати не стали загострювати ситуацію, тому що не були впевнені в тому, що в трюмі судна дійсно міститься контрабанда. Проте США провели нараду зі своїми партнерами по Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) і повідомили їм про ймовірність порушення судном санкцій ООН і підстави для проведення перевірки у випадку, якщо воно прибуде в один з портів країн АСЕАН.