ua en ru

Американські демократи і республіканці намагаються використати протестний рух Occupy Wall Street у своїх цілях, - експерти

Американський рух "Окупуй Уолл-стріт" набув настільки значного розмаху, що провідні політичні партії США вже не можуть його ігнорувати. Напередодні президентських виборів 2012 року і демократи, і республіканці вирішили використовувати в своїх цілях гасла, які висувають розрізнені і такі, що не мають єдиних цілей та керівництва протестувальники.
"Напередодні президентських виборів обидві партії намагатимуться схилити учасників "окупації" на свою сторону. При цьому у демократів набагато більше шансів це зробити, оскільки настрої протестантів носять виразно продемократичний характер", - пояснила експерт Chatham House Зенія Дорманді. Приміром, підтримку "окупантам" вже висловив головний представник Демократичної партії США - президент Барак Обама, який зізнався, що "з розумінням ставиться до протестуючих".
Більш того, цілий ряд представників партії вже заявили про намір використовувати рух, який набирає обертів, у своїй передвиборчій агітації, адже ідеї "окупантів" багато в чому схожі з позицією демократів. "Протестуючі обурюються тим, що економічна політика багато в чому сфокусована на найбагатших американцях, а не на всій країні. Ми згодні з цією тезою", - заявив представник Center for American Progress (CAP) Джадд Лігам. У 2008 році ця організація активно сприяла обранню Барака Обами на пост президента країни. У CAP не приховують, що розглядають "Окупуй Уолл-стріт" як спосіб схилити на сторону демократів якомога більше виборців в 2012 році.
Варто відзначити, що, незважаючи на близькість поглядів, деякі представники демократів відносяться до руху з великим побоюванням. На їхню думку, вкрай радикальні вимоги протестувальників у випадку більш тісної кооперації з партією можуть відлякати від неї частину виборців, які дотримуються помірних поглядів. Зокрема, таку думку висловили віце-президент Third Way (продемократичний науково-дослідний центр) Метт Беннетт і колишній міністр праці при президенті Біллі Клінтоні Роберт Рейх.
Примітно, що спроби використовувати "Окупуй Уолл-стріт" в своїх цілях роблять і республіканці, які ще вчора називали рух антиамериканським. Правда, через відсутність явних точок дотику з молоддю, яка вийшла на вулицю, представники Великої старої партії діють більш тонко. Наприклад, екс-спікер палати представників американського конгресу Ньют Гінгріч заявив, що, якщо учасники акції "Окупуй Уолл-стріт" дійсно хочуть змінити стан речей, вони повинні вимагати відставки глави ФРС Бена Бернанке і міністра фінансів Тімоті Гайтнера, що давно стали "об'єктами нападу" з боку республіканців. До речі, найбільш імовірний кандидат на пост президента від партії Міт Ромні вже заявив, що не візьме Бернанке в свою команду в разі перемоги.
Втім, про налагодження зв'язків між політиками і протестуючими мови не йде в зв'язку з відсутністю у останніх якоїсь структури і чітко вираженого лідера. Веб-сторінка, яка стала медійним центром хвилювань в Нью-Йорку, була зареєстрована канадської групою Adbusters, відомої своїм однойменним журналом і некомерційною "антиспоживчою" діяльністю по всьому світу. Проте зараз канадські натхненники руху ними не керують. "Все, що ми зробили, це подали ідею в середині липня, яка потім була спонтанно підтримана американцями, - каже головний редактор Adbusters Міка Уайт, порівнюючи розвиток подій зі сніговим комом. - Незалежні активісти створили організаційну мережу онлайн і привласнили цю ідею. Вони тепер ведуть весь проект, а не ми".
Разом з тим рядові американці ще не визначилися щодо свого ставлення до руху. Згідно з соціологічними опитуваннями, 54% громадян, які чули про протести, не мають однозначної думки про поточні події, 19% не схвалюють дії демонстрантів, 27% висловили їм свою підтримку. При цьому більше половини опитаних (51%) так чи інакше побоюються "Окупуй Уолл-стріт". Ну а більшість експертів не вірять у серйозність задумів "окупантів". "Я вважаю, що основною причиною, по якій цим неорганізованим людям вдається так довго протестувати, сидячи на одному місці, є аномально тепла осінь. Щойно жовтень подарує нам кілька насправді холодних і дощових днів, від протестуючих не залишиться і сліду", - сказав аналітик EIU Стівен Леслі.