ua en ru

Американські безпілотники непридатні для війни на Донбасі, - ЗСУ

Американські безпілотники непридатні для війни на Донбасі, - ЗСУ Фото: американські міні-безпілотники Raven RQ-11B

Бойовики можуть перехоплювати і глушити ці дрони

Американські безпілотники виявилися неефективними в умовах війні з підтримуваними Росією бойовиками на Донбасі. Про це заявив радник начальника Генерального штабу Збройних Сил України Натан Хазін, передає Reuters.

За його словами, 72 аналогові міні-безпілотники Raven RQ-11B, які були переданні ЗСУ цього літа, дуже розчарували. Мало того, Хазін заявив, що якби це залежало від нього, він би їх повернув назад.

"Від самого початку це було неправильне рішення використовувати ці безпілотники", - зазначив представник ЗСУ.

Повідомляється, що в командуванні Військово-повітряних сил визнали, що ці безпілотники мають фундаментальний недолік: бойовики можуть перехоплювати і глушити їх.

"Комплекси є аналоговими, тому канали та дані є незахищеними від перехоплення і глушіння сучасними засобами радіоелектронної боротьби", - констатував Хазін.

За його словами, вони вразливі і дозволяють противнику вирахувати українські військові позиції, у них короткий термін роботи від батареї і вони не можуть виконувати своє основне завдання - розвідку артилерійських позицій противника.

Як розповів агентству один із американських військових чиновників, рішення про відправлення дронів в Україну потребувало багато часу і тоді, коли вони прибули, "вони виявилися набагато менш ефективними, ніж їм хотілося б".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ОБСЄ закупить нові безпілотники взамін збитих на Донбасі.