ua en ru

Американська страхова компанія AIG домовилася про продаж двох своїх японських підрозділів за 4,8 млрд дол

Американська страхова компанія American International Group, Inc. (AIG) досягла домовленості про продаж двох своїх японських підрозділів - AIG Star Life Insurance Co., Ltd. і AIG Edison Life Insurance Company - за 4,8 млрд дол., передає РБК. Покупцем виступила британська страхова компанія Prudential Financial, Inc. За умовами пропозиції, 4,2 млрд дол. будуть виплачені готівкою і 0,6 млрд дол. будуть спрямовані в рахунок погашення боргу третьої сторони. При цьому в опублікованому сьогодні прес-релізі відзначається, що продаж цих активів не спричинить повного виведення операцій AIG з Японії і не зашкодить розвитку компанії в регіоні. Завершення операції заплановане на I квартал 2011 р. Консультантами для її проведення були обрані Goldman, Sachs & Co. і J. P. Morgan Securities LLC.
У документі також пояснюється, що продаж частини японського бізнесу стала необхідною умовою для виконання зобов'язань страховика. "Компанії AIG Star і AIG Edison дуже багато значили для всієї групи AIG. Їхня сила і потенціал привернули багато уваги з боку ринків капіталу, і, беручи до уваги зобов'язання перед американським урядом, AIG довелося дуже ретельно проаналізувати всі пропозиції про їх покупку", - заявив виконавчий директор компанії Роберт Бенмоше. Так, продаж двох японських підрозділів стала ще однією віхою на шляху AIG до повної фінансової незалежності від держави, який справив компанії вагому підтримку на піку фінансової кризи і в той же час позбавив її статусу приватної компанії.
AIG Star і AIG Edison надають послуги зі страхування життя і медичного страхування. Сукупна кількість співробітників обох компаній складає 10,4 тис. осіб.
Нагадаємо, що восени 2008 р. фінансова криза і ризиковані ставки на деривати трохи не призвели AIG до банкрутства. Уряд США, порахувавши AIG системно значущим фінансовим інститутом, врятував компанію за рахунок кредитного пакету загальною вартістю 180 млрд дол. У результаті уряд отримав контроль над 80% страховика. Помітно "схудла" AIG продовжує виплачувати борги американському уряду, розпродаючи нестратегічні активи.