ua en ru

Американська компанія надасть Україні 700 тисяч тонн вугілля, - "Центренерго"

Американська компанія надасть Україні 700 тисяч тонн вугілля, - "Центренерго" Фото: вугілля (Pixabay)

Перша партія у 85 тисяч тонн має прибути в Україну вже у вересні

В "Центренерго" заявили, що американська компанія надасть Україні 700 тисяч тонн вугілля антрацитової групи до кінця цього року, передає "5 канал".

Так, в компанії презентували угоду з американською компанією на постачання антрацитової групи вугілля.

Вказано, що таких домовленостей вдалося досягти після візиту президента України Петра Порошенка до США. Після цього представники "Центренерго" відвідали щонайменше 5 компаній з видобування вугілля в Америці і обрали компанію Xcoal Energy.

Підкреслюється, що саме ця американська компанія має надати Україні до кінця року 700 тисяч тонн вугілля антрацитової групи. Перша партія у 85 тисяч тонн має прибути в Україну вже у вересні. А до кінця вересня Україна отримає і другу партію – у 120 тисяч тонн.

Після цього, відповідно до угоди, щомісяця в Україну прибуватиме один або два човни з вугіллям.

"Наша компанія є найбільшим експортером вугілля зі США. Це перший випадок, коли енергетичне вугілля постачають в Україну. Ця угода дозволить забезпечити українських споживачів ресурсом, а нашій компанії – розширити свої можливості. Видобуте в Пенсильванії вугілля – безпечне і відповідає всім вимогам", - підкреслив виконавчий директор компанії Xcoal Energy Ернір Трошер.

При цьому в "Центренерго" поінформували, що наразі ціна на це вугілля не зафіксована. Перший човен Україна отримає вартістю 113 доларів за тонну, а наступні човни ціна буде коливатися. Разом з тим у компанії не виключають, що ціна може зменшуватися.

"Ціна договірна, і на кожен човен вона може бути окремою, тому сьогодні я не можу вам назвати ціну, яка буде на кожен човен. Вона може бути по домовленостях зменшена", - зазначив в.о. гендиректора "Центренерго" Олег Коземко.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп оголосив про плани з експорту вугілля в Україну, а також зняття обмежень на кредитування США на вугільні проекти за кордоном.