ua en ru

Алжир: ПНР Лівії повинна не допустити розповсюдження зброї в країні

Офіційний представник Алжиру в четвер, 8 вересня висловив заклопотаність з приводу розповсюдження в Лівії зброї, підкресливши, що відповідальність за стримування цього процесу лежить на Перехідній національній раді, передає "Сіньхуа".

Виступаючи в той день на Міжнародній конференції з розвитку, безпеки і співпраці в африканському районі Сахель, міністр-делегат по магрібським і африканським справам Алжиру Абделкадер Мессахел підкреслив, що поширення в Лівії нелегальної зброї представляє загрозу для нового уряду цієї країни, тому першочерговим завданням є збір озброєння у населення.

Мессахел сказав, що сторони, які беруть участь у конференції, в тому числі і Алжир, одностайно вказали на необхідність якнайскоріше відновити безпеку і стабільність в регіоні. За його словами, алжирська сторона вітає міжнародну співпрацю, спрямовану на збереження миру, стабільності і розвитку в регіоні, проте виступає проти іноземної військової присутності в регіоні.

"Втручання зовнішніх сил може призвести до активізації діяльності збройних екстремістських угрупувань", - підкреслив Мессахел.

Після початку кризи в Лівії Алжир неодноразово попереджав, що поширення зброї може представляти серйозну загрозу для безпеки в регіоні. Прем'єр-міністр Алжиру Ахмед Уяхья і міністр закордонних справ цієї країни Мурад Меделсі у свій час заявили, що лівійська зброя, можливо, вже потрапила до рук бойовиків на алжирській території. На їх думку, теракти, що відбулися останнім часом в Алжирі, пов'язані з розповсюдженням лівійської зброї.