ua en ru

Alliance Oil і Repsol створять СП на 1 трлн дол. по розвідці й видобутку газу і нафти

Alliance Oil та іспанська Repsol підписали остаточну угоду про створення СП з розвідки і видобутку в Росії з активами майже на 1 трлн дол., домовленість про що була досягнута ще в червні цього року. На початковому етапі обсяг видобутку підприємства складе всього 20 тис. бар./доб., проте в майбутньому він повинен вирости як за рахунок впровадження нових технологій, так і за рахунок придбання активів, обіцяють компанії.
Угоду про створення СП Alliance Repsol Oil & Gas підписали вчора президент групи "Альянс" Муса Бажаєв і глава Repsol Антоніо Бруфау, за неї компаніям буде належати 51 і 49% відповідно. Сумарна вартість активів нового підприємства складе близько 840 млн дол.
Згідно з угодою Alliance Oil внесе в підприємство активи в Волго-Уральському регіоні ("Санеко" і "Татнефтеотдача"), яким належать ліцензії на 14 родовищ з доведеними і вірогідними запасами 171,5 млн бар. і поточним рівнем видобутку близько 20,5 тис. бар./доб. Вартість активів складає близько 570 млн дол. (як очікується, вони будуть внесені в СП у третьому і четвертому кварталах 2012 року). У свою чергу Repsol візьме участь у збільшенні статутного капіталу СП, а також виплатить Alliance Oil кошти для забезпечення 49-процентної участі в підприємстві. Всього іспанська компанія внесе в СП близько 440 млн дол., заявив в ході прес-конференції голова Repsol Антоніо Бруфау.
Крім того, за словами Бруфау, Repsol може також вкласти в СП активи, у разі якщо вони зацікавлять російського партнера. "Якщо у Repsol буде якийсь актив, який вона захоче внести в підприємство, і нашій співпраці цей актив підійде, ми внесемо його", - зазначив він. В даний час іспанській компанії в Росії належить всього один актив - 74,9% у компанії "Євротек-Югра", що володіє ліцензіями на розвідку і видобуток на ділянках Карабашський-1 і Карабашський-2, а також п'ятьма ліцензіями на геологічне вивчення в Західному Сибіру.
Крім видобутку на родовищах Alliance Oil, що вносяться в СП, угода передбачає спільне придбання нафтогазових активів на території Росії.
Alliance Oil вже займається вивченням потенційних активів, зокрема в Тимано-Печорі, причому не тільки по нафті, але і по газу (поки у компанії немає газових активів). При цьому перспективи розвитку СП будуть визначатися з урахуванням технологій Repsol, зазначив президент групи "Альянс" Муса Бажаєв, відмовившись, однак, озвучити плани підприємства з видобутку.