ua en ru

Акціонери ПФТС та УБ схвалили ідею об'єднання двох майданчиків

Акціонери фондової біржі ПФТС та "Української біржі" схвалили ідею об'єднання двох майданчиків. Вчора на першому засіданні робочої групи з питань розвитку ПФТС і принципів взаємодії ПФТС та УБ були прийняті ключові рішення. Про це "Комерсант-Україна" повідомив член робочої групи Олександр Скляров, який раніше очолював ПФТС і все ще є акціонером біржі.

"Одноголосно (у групі 11 представників акціонерів) було прийнято рішення рекомендувати спостережній раді ПФТС розглянути питання злиття двох бірж", - повідомив Скляров. Обидва організатора торгів мають одного мажоритарного акціонера - Московську біржу, яка володіє 43% акцій УБ і 50% +1 акція ПФТС.

Якщо наглядова рада ПФТС підтримає рекомендацію групи, їй доведеться розглянути питання вибору незалежного оцінювача. Згідно з другим рішенням групи, можливі схеми злиття двох майданчиків та оцінку їх вартості повинен визначити фінансовий консультант з "великої четвірки" (Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG).

За словами Олександра Склярова, деякі члени групи висловилися проти цієї рекомендації, пославшись на високу вартість таких послуг. В якості альтернативи був запропонований варіант оцінки бізнесів зусиллями Московської біржі, але схвалена була ідея незалежного оцінювача. Він повинен визначити реальну ціну акцій біржі й, як наслідок, коефіцієнт обміну при злитті двох майданчиків з сумарним статутним капіталом в 57 млн грн. Останнім рішенням більшість членів групи підтримало ідею об'єднання бірж саме на базі ПФТС.

Після цього відбулося засідання аналогічної робочої групи, створеної при "Українській біржі" (входять сім членів). За словами керуючого директора ІК Dragon Capital Дмитро Тарабакін, який очолив групу, в ході засідання була підтримана ідея об'єднання бірж "з урахуванням інтересів усіх сторін".

"Так, потрібно об'єднуватися і шукати варіант, який влаштує міноритарних акціонерів двох бірж. І щоб при цьому стратегічний інвестор зміг зберегти за собою операційний контроль в об'єднаній біржі", - розповів виданню керуючий директор ІГ "Універ" Олексій Сухоруков.

Робоча група також підтримала ідею незалежного консультанта. Ним може стати компанія, що має досвід злиття ММВБ і РТС, вважає Сухоруков. Серед них були "ВТБ Капітал", Credit Suisse, Morgan Stanley, "Трійка Діалог", Альфа-банк, "Ренесанс Капітал".

Водночас, глава наглядової ради ПФТС Олександр Потьомкін не зміг відповісти на питання про можливий термін розгляду рекомендацій групи, пообіцявши назвати його 27 травня. "Плануємо розглянути рекомендації групи в середині червня", - повідомив глава біржової ради УБ Ігор Мазепа.

За словами голови ради директорів ДК "Інвестиційний капітал Україна" Валерії Гонтарєвої, ймовірність затвердження рекомендацій досить висока: "У робочих групах більшість - члени рад, які й будуть приймати рішення. Всі цього хочуть, і я не бачу причин, щоб це не було підтримано". Зазначимо, що п'ять представників акціонерів одночасно входять в робочі групи і при ПФТС, і при УБ.

При оцінці фондових бірж важливий вплив на їх кінцеву вартість мають активи і бізнес конкретного майданчика, вважає керуючий директор "Некомерційне партнерство розвитку фінансового ринку РТС" Максим Волков. Серед ключових показників, які впливають на оцінку, прибутковість майданчика і володіння активами та грошовими коштами. Минулий рік УБ завершила з прибутком 160 тис. грн, тоді як ПФТС - із збитком в 3,1 млн грн. Грошових коштів у УБ було всього 3,2 млн грн, тоді як у ПФТС - 73 млн грн. УБ є молодим майданчиком - працює з 2009 року, а ПФТС - з 1996 року. "Бренд в даному випадку не так важливий. На такому вузькому ринку важливі технології та сервіс, а звикання до бренду не таке сильне. Misex і РТС тому приклад", - зазначив Волков.

Читайте також: Головою правління ПФТС одноголосно призначений Ігор Селецький