ua en ru

Акції солідарності і заяви Лукашенка: що зараз відбувається в Білорусі

Акції солідарності і заяви Лукашенка: що зараз відбувається в Білорусі Фото: протест у Мінську (tut.by)

У Мінську на місце загибелі протестувальника прийшли десятки тисяч людей

У Білорусі після виборів президента спалахнув антиурядовий протест. Тим часом чинний президент Олександр Лукашенко говорить про зовнішнє втручання, що зараз відбувається в Білорусі - в матеріалі РБК-Україна.

Associated Press опублікував фото з місця загибелі Тарайковского

Один з учасників протесту в Мінську Олександр Тарайковскій загинув увечері 10 серпня в районі станції метро "Пушкінська". Його смерть потрапила в об'єктиви журналістів.

Акції солідарності і заяви Лукашенка: що зараз відбувається в Білорусі

Лукашенко закликав звільняти робітників за участь в страйках

Олександр Лукашенко заявив, що "противники" розгойдують ситуацію на промислових підприємствах, а страйкуючих робітників потрібно звільняти.

"Якщо робоча людина, яка в принципі поза політикою, рветься кудись на площу щось демонструвати, вона не робоча. Підуть - нехай йдуть. Слухайте, у нас надмірна чисельність на МТЗ, МАЗі, БелАЗі - всюди. Нехай ідуть. Але на заводах їм після цього місця бути не повинно", - заявив він.

Також він доручив перекинути десантників в Гродно і не допустити ланцюга солідарності від Вільнюса до Києва.

Україна озвучила позицію по виборах в Білорусі

МЗС України заявив, що результати виборів президента Білорусі не викликають довіри в білоруському суспільстві. Україна поділяє позицію Європейського Союзу і закликає владу Білорусі не допустити подальших переслідувань з політичних мотивів своїх опонентів і протестуючих.

Белтелерадіокомпанія планує страйкувати

Сотні співробітників білоруської державної Белтелерадіокомпанії готові приєднається до національних страйків, проте ОМОН взяв будівлю "під захист".

Акції солідарності і заяви Лукашенка: що зараз відбувається в БілорусіФото: ситуація в будівлі телерадіокомпанії (tut.by)

Стало відомо, хто керував жорстоким розгоном демонстрантів у Мінську

Видання "Нова газета" повідомляє, що відставний командир так званого "ескадрону смерті" Дмитро Павліченко був відповідальний за розгон людей у столиці Білорусі. За данними видання, він наказав підривати світлошумові гранати і застосовувати газ проти людей.

Лукашенко розповів, про що домовився з Путіним

Сьогодні президенти Білорусі і Росії провели телефонну розмову. Лукашенко заявив, що Росія при першому запиті надасть допомогу щодо забезпечення безпеки Білорусі. Він також був здивований тим, що Путін абсолютно обізнаний в тому, що відбувається.

Проти Цепкала відкрили справу

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук засновника телеграм-каналу NEХТА Степана Путило і екс-претендента на посаду президента Білорусі Валерія Цепкала.

Крім того, була інформація, що в Білорусі проти Цепкала відкрили кримінальну справу, але у штабі політика це спростовують.

Протести біля Белтелерадіокомпанії

Біля будівлі Белтелерадіокомпанії протестують люди з плакатами "Плакат - не автомат" і "вибачення крики в ІТТ не заглушиш".

До будівлі приїхали заступник прем'єр-міністра Наталія Качанова і прес-секретар президента Наталія Ейсмонт. Вони під крики людей "Правду!" і "Ганьба!" зайшли в будівлю.

Відзначимо, Національні мовники країн Балтії звернуться в Європейський мовний союз (ЕВС) з питання продовження членства в організації Національної державної телерадіокомпанії Республіки Білорусі.

За словами генерального директора держтелерадіо Литви LRT Гарбачяускайте-Будрене, людей, які протестують, б'ють на вулицях і мучать в камерах, чого державне телебачення Білорусі ніби не помічає.

Акції солідарності

На станції метро "Пушкінська", що у Мінську, проходить багатотисячний мітинг-реквієм в пам'ять про загиблого Олександра Тарайковского. Родичі прощалися з Тарайковским в ритуальному залі на вулиці Ольшевського. Поховають активіста на Західному кладовищі Мінська.

Фото: мітинг пам'яті за загиблим (tut.by)

Тим часом у регіонах Білорусі люди виходять на протест, а також на акції солідарності. Зокрема, Лельчиці Гомельської області утворили ланцюг солідарності. А жителі Могильова вимагають діалогу з мером.

Заяви Лукашенка

Видання TUT.BY повідомляє, що Олександр Лукашенко сьогодні на нараді в Центрі стратегічного управління у Міністерстві оборони Білорусі зробив кілька заяв.

За його словами, в країні є свій створений за Конституцією уряд, а країнам, які в даний час намагаються виступати посередниками, слід в першу чергу навести лад у себе.

"Просто хочу ще раз сказати, що з цього нічого не вийде. Країну ми нікому не віддамо. Ситуацію ми утримаємо", - заявив він.

Як відреагував Захід

У Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що санкції ЄС проти Білорусі будуть тільки персональними.

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що вибори в Білорусі були нечесними. Він вважає, що білоруська влада повинна почати діалог з громадянським суспільством.

Нагадаємо, білоруський президент напередодні виборів глави держави заявив, що проти його країни йде гібридна війна.

Зазначимо, штаб Світлани Тихановской почав формувати раду з передачі влади.