ua en ru

Акції ізраїльської авіакомпанії El Al за рік подорожчали на 343%

Акції ізраїльської авіакомпанії El Al за рік подорожчали на 343% Фото: авіакомпанія El Al

Аналітики пов'язують це зростання з падінням нафтових котирувань і зміцненням курсу шекеля

Падіння цін на нафта марки Brent у 2015 році до 11-річного мінімуму і подальше зниження цін на паливо сприяло зростанню вартості акцій ізраїльської аівакомпаніі El Al. Про це пише Bloomberg.

За цей рік акції аваиперевозчика зросли на 343%, що дозволило їй обійти конкурентів на глобальному ринку, зазначає агентство.

Наголошується, що згідно з даними Центрального бюро статики, що базується в Єрусалимі, кількість подорожуючих за рубіж жителів Ізраїлю за цей рік зросла на 15%, що також позначилося на зростання акцій компанії.

Позитивний вплив зробило і зміцнення шекеля. У листопаді El Al оголосила про зростання прибутку за третій квартал дев'ять разів - до $93 млн. максимальна квартальний прибуток компанії мінімум з 2004 року, відзначає Bloomberg. В серпні 2015 року авіаперевізник вперше за сім років виплатив дивіденди акціонерам.

По оцінці найбільшої в Ізраїлі інвестиційної компанії Psagot Investment House Ltd., вартість акцій El Al майбутньому може вирости ще на 50%. За словами аналітика тель-авівського агентства Psagot Ноама Пинку, El Al "знаходиться в відмінною фінансової позиції".

"Компанія має перевагу, так є лідером серед ізраїльських авіаперевізників, а ізраїльський ринок зростає швидше за порівняно з світовими ринками", - відзначає аналітик.

Крім того, зміцнення шекеля на тлі зростання нафтових цін дозволяє ізраїльтянам вільніше подорожувати в Європу, що збільшує пасажиропотік і попит на квитки авіакомпанії.

Нагадаємо, Toshiba анонсувала збиток в 4,5 млрд доларів і скорочення майже 7 тисяч робочих місць.