ua en ru

Акції "Газпрому" впали до 4-річного мінімуму після публікації звіту

Акції "Газпрому" оновили мінімум 4-річної давності. Папери компанії подешевшали на 3,2% до 132 руб. (4,2 дол.). Останній раз такий рівень було зафіксовано 1 квітня 2009 р., повідомляє телеканал "Росія 24".

При цьому цінні папери лідирують за обсягом торгів: на угоди з акціями довелося 5 млрд руб. (162 млн дол.). Падіння котирувань газової монополії трапилося після того, як компанія опублікувала звіті по РСБУ (російські стандарти).

Чистий прибуток "Газпрому" впав на 37%, а значить, скоротяться і дивідендні виплати акціонерам компанії - на рівні 6 руб. за акцію. Для порівняння, в 2011 р. компанія виплатила власникам цінних паперів 8,97 руб. на акцію. З розрахунку спрямування на дивіденди 25% прибутку "Газпрому" дивіденди за 2012 р. виходять на рівень 5,88 руб. на акцію.

Дивідендна політика "Газпрому" грунтується на розрахунку величини "паперових" збитків. Торік акції "Газпром нафти" знизилися, що принесло головній компанії збитки на 17 млрд руб. Таким чином, річні дивіденди прогнозуються на рівні 6 руб. на акцію.

На вартість акцій "Газпрому" також впливають проблеми на європейських ринках. Зокрема, участь "Газпрому" в не самих ефективних проектах, таких як "Східна програма" і "Південний потік".

Читайте також: "Газпром" навряд чи піде на істотне зниження цін для України, - Fitch