ua en ru

"Газпром" навряд чи піде на істотне зниження цін для України, - Fitch

ВАТ "Газпром" навряд чи піде на істотні цінові поступки для НАК "Нафтогаз України" найближчим часом. Це обумовлено високими спотовими цінами на природний газ у Європі на тлі збереження холодної погоди, вважає міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.

Fitch підкріплює свою думку нещодавніми заявами голови правління "Газпрому" Олексія Міллера про те, що ціни для України є досить помірними в порівнянні з поточними спотовими цінами в Європі. Тому агентство вважає, що перспективи підписання нової угоди щодо цін на газ між "Газпромом" і "Нафтогазом" в даний час обмежені, якщо тільки Україна не піде на суттєві поступки.

"Росія виступає за приєднання України до Митного союзу (в який в даний час входять Росія, Казахстан і Білорусь), що дозволило б "Газпрому" експлуатувати газотранспортну систему України або бути власником частини цієї системи. У відповідь російська влада була готова знизити ціну на газ для України і відмовитися від вимог виплати 7 млрд дол. за невибрані обсяги газу в 2012 р. згідно контрактним положенням "бери або плати", - йдеться в повідомленні Fitch.

Україна домагалася перегляду обсягів і цін по газових контрактах з "Газпромом" з 2009 р. В даний час ціна "Газпрому" для України складає близько 406 дол. за 1 тис. куб. м природного газу, і Україна вважає, що ціни підвищаться до 426 дол. за 1 тис. куб. м у II кварталі 2013 р.

Україна заявляла, що хоче зниження ціни, яку вона платить "Газпрому", приблизно до 250-280 дол. за 1 тис. куб. м в другій половині 2013 р., тобто приблизно на 35% менше поточних рівнів. У 2012 р. "Нафтогаз" купив приблизно 25 млрд куб. м газу у "Газпрому" і планує зменшити обсяги імпорту російського газу в 2013 р. приблизно до 20 млрд куб. м.

Fitch як і раніше розцінює фінансові позиції і ліквідність "Нафтогазу" як дуже слабкі. Зокрема, компанії буде потрібно покладатися на фінансову підтримку уряду України в разі оплати рахунку на 7 млрд дол. від "Газпрому". Українські офіційні особи заявляють, що контрактні положення обмежують здатність України припиняти угоди достроково. При цьому в України в даний час немає реальної альтернативи російському газу, вважає Fitch.

Нещодавно "Нафтогаз" оголосив про угоди з Royal Dutch Shell на розробку родовищ сланцевого газу і на будівництво заводу СПГ з одним західним партнером, що потенційно є позитивним для профілю бізнесу компанії, оскільки Україна прагне диверсифікувати джерела отримання газу, сконцентровані на Росії. Однак для здійснення цих проектів буде потрібно кілька років. Як наслідок, агентство не враховує їх у якості позитивного чинника в прогнозах щодо "Нафтогазу", наголошується в повідомленні.

Читайте також: Україна і надалі буде скорочувати споживання газу, і "Газпром" втратить найбільшого покупця своєї продукції, - Азаров