ua en ru

Акції "Газпрому" потягнули вниз індекси РФ

Російські фондові індекси розвернулися в ході торгів понеділка в негативну зону на чолі з акціями "Газпрому", впали до мінімальної ціни за три місяці.

Російські фондові індекси розвернулися в ході торгів понеділка в негативну зону на чолі з акціями "Газпрому", впали до мінімальної ціни за три місяці. Про це повідомляє Reuters.

"Продажі в Газпромі - це наслідок того, що ми спостерігаємо вже не перший місяць, просто вихід з Росії як такої. Нічого специфічного для самого емітента не бачимо", - вважає співробітник відділу продажів великого західного банку.

Котирування Газпрому до 17.37 за київським часом знизились на 2,3 відсотка від попереднього закриття до 128,4 рубля - це найнижча позначка з 6 травня.

Індекс ММВБ до цього часу знизився на 0,4 відсотка від попереднього закриття до 1.369 пунктів, індекс РТС опустився на 0,57 відсотка до 1.206 пунктів, тоді як вранці індикатори відкрилися відскоком.

"В останні кілька сесій ми бачили, що на будь-відскік іноземні гравці потихеньку розпродають російські акції або "шортять".

Одномоментно продати великі обсяги паперів на такому ринку неможливо. Наступний етап, на мій погляд, нас чекає восени: якщо ситуація в Україні не стабілізується, то на нашому ринку все буде тільки гірше", - сказав керівник трейдингу Атона Ярослав Подсеваткін.

"Що стосується російських роздрібних клієнтів, то від них більше замовлень на покупку. Деякі компанії, незважаючи на зовнішній фон, порадували дивідендами, зокрема Северсталь, МТС, Магніт", - додав він.

Котирування Сєвєрсталі, досягли у п'ятницю максимуму року, сьогодні скорегувалися майже на один відсоток до 341,1 рубля.
Северсталь виплатить спеціальні дивіденди в розмірі $1 мільярд в результаті продажу американських активів.

Папери МТС і Магніту піднялися на 0,6 відсотка.

Крім Газпрому, в нафтогазовому секторі нижче попереднього закриття опустилися котирування " Лукойлу", " Роснефти", Татнафти, Башнафти, але їх втрати виявилися скромніше.

Як повідомила сьогодні газета "Ведомости", президент РФ Володимир Путін затвердив податковий маневр у нафтовій галузі, що передбачає різке зниження мит на експорт нафти, а також акцизів, і компенсує зростання ПВКК з наступного року, незважаючи на заперечення глави "Роснафти" Ігоря Сєчіна.

"Ми вважаємо, що податковий маневр створює невизначені умови для розвитку проектів у прикордонних регіонах, враховуючи рівень (мита) може бути прийнятий з затримкою", - написали аналітики Deutsche Bank.

Дмитро Рижков, який відповідає за продаж акцій в Ренесанс Капіталі, не схильний пов'язувати сьогоднішню динаміку нафтогазових акцій з податковим маневром влади.

"Думаю, що це не впливає на котирування, принаймні на таких низьких обсягах, як зараз. Ліквідності немає практично ніде. Особливих продажів в нафтогазовому секторі ми не бачимо", - сказав він.

Акції Аерофлоту опустилися на 0,85 відсотка. Дочірня компанія Аерофлоту - бюджетний авіаперевізник Добролет, виконує рейси в приєднаний Росією Крим, - повідомила в неділю, що тимчасово призупинила польоти через санкції ЄС.

Крім санкцій західних урядів щодо деяких російських емітентів, інвестування в акції місцевих компаній іноземним фондам ускладнюють дії найбільших світових індексних провайдерів.

MSCI Barra, наприклад, запустила нові індикатори, не включають Росію, a FTSE думає про обмеження для ВТБ і Ощадбанку на випадок SPO.