ua en ru

Активи банків-банкрутів на 11,5 млрд грн продадуть на голландських аукціонах

Активи банків-банкрутів на 11,5 млрд грн продадуть на голландських аукціонах Фото: НБУ (bank.gov.ua)

Продаж відбуватися за принципом зниження ціни

Національний банк України (НБУ) спільно з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) продадуть за «голландською моделлю» заставлені у НБУ права вимоги за кредитними договорами неплатоспроможних банків балансовою вартістю 11,5 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як нагадали у прес-службі, на першому етапі ФГВФО здійснював продаж цих активів окремими лотами у системі ProZorro.Продажі за «голландською моделлю», в результаті чого продано кредитів балансовою вартістю 819,6 млн грн.

Директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник зазначив, що усі потенційні покупці від 24 вересня можуть отримати доступ до віртуальної кімнати даних ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн», у якій вже розміщена детальна інформація про пул кредитів, умови та порядок проведення електронних торгів.

Нагадаємо, у рамках пілотного проекту у вересні 2017 року на продаж було виставлено два пули - права вимоги за кредитами неплатоспроможних банків, передані у заставу НБУ. Стартові ціни продажу, встановлені ФГВФО та становили 600 млн грн та 810 млн грн відповідно. Проте торги не відбулися. Виконавчою дирекцією ФГВФО було прийнято рішення про реалізацію вказаних кредитів окремими лотами за «голландською моделлю».

Відзначимо, НБУ за неповних дев’ять місяців 2018 року отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 2,1 млрд грн, що майже вчетверо більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них від реалізації активів за «голландською моделлю» НБУ отримав понад 373 млн грн.

ProZorro.Продажі - це платформа, на якій акредитовані організатори торгів проводять електронні аукціони з продажу будь-якого майна.

Голландські аукціони (dutch auction) - це один із різновидів аукціонів, який працює з пониженням ціни пропозиції.