ua en ru

Активів банку "Таврика" не вистачило навіть на гарантовані виплати вкладникам, - ФГВФО

Активів банку "Таврика" не вистачило навіть на гарантовані виплати вкладникам, - ФГВФО Фото: активів банку "Таврика" не вистачило на виплати кредиторам (фото з відкритих джерел)

Номінальна вартість активів, які залишилися у банка, була завищена в 45 разів

Активів неплатоспроможного банку "Таврика" не вистачило навіть на гарантовані державою виплати вкладникам, оскільки їх вартість "на папері" була завищена в 45 раз. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

В рамках виплати гарантованого відшкодування вкладниками банку отримано 1,82364 млрд гривень, або 99,7% від загальної гарантованої суми. Інші вкладники не звернулися за отриманням коштів.

Так, вартість активів банку, зазначена в документах, становила 4,1448 млрд гривень, в той час як незалежні експерти оцінили балансові активи в 90,4 млн гривень, з яких понад 35,3 млн гривень - високоліквідні активи, такі як грошові кошти в касі, на накопичувальному рахунку НБУ тощо. Оціночна вартість інших активів (кредитів фізичних та юридичних осіб, основних засобів, дебіторської заборгованості тощо), які у бухгалтерської документації коштували 4,1095 млрд гривень, - становила 55,1 млн гривень. При цьому в ході ліквідації надходження в банк склали 65 млн гривень, у т. ч. від продажу активів отримано 34,6 млн гривень, від погашення кредитної та іншої заборгованості - 29,5 млн гривень.

Така значна різниця в цифрах між балансовою та оціночною вартістю активів пов'язана, в першу чергу з тим, що перед визнанням банку "Таврика" неплатоспроможним у ньому були реалізовані численні шахрайські схеми виведення активів, зокрема відбувалися з інсайдерських кредитним портфелем.

Більше 4,3 млрд гривень - сума коштів, якої вистачило б на задоволення всіх вимог кредиторів у разі повернення позичальниками своїх боргів - були видані компаніям-інсайдерам під заставу картин, вартість яких штучно завищена у сотні разів порівняно з їх реальною ціною. "Твори мистецтва", оцінені в бухгалтерській документації банку 9 млрд гривень, а в реальності стоять в 500 разів дешевше - всього в 16,3 млн гривень. Саме цю суму коштів в рахунок компенсації за видані 4 млрд грн кредитів вдалося повернути в рамках ліквідації банку, пройшовши численні судові процеси та процедури банкрутства позичальника.

Ще одна схема : заміна ліквідного забезпечення по кредитах 14 компаній-інсайдерів на суму 1,19 млрд гривень на неліквідне. Передана в заставу нерухомість була виведена і замінена на пакет акцій "Київського ювелірного заводу (КЮЗ), який з метою цієї угоди також оцінили в 1,19 млрд гривень, що в п'ять разів перевищувало їх реальну вартість на момент заміни застави. Більш того, в 2015 році постановою Господарського суду міста Києва від 15 квітня 2015 ПАТ «КЮЗ» визнано банкрутом. Банкрутство заводу фактично знецінило його акції.

Паралельно з цим (у період з листопада 2012 по лютий 2013 року) відбулася масова зміна адрес реєстрації 14 компаній-боржників. Наступним кроком стало "колективне банкрутство": з грудня 2012 по березень 2013 всі 14 компаній оголошені банкрутами. Примітно, що процесом ліквідації цих компаній займався один суддя, що досить дивно, враховуючи автоматичне і незалежне розподіл справ між суддями. У всіх зазначених випадках використовувалася спрощена процедура банкрутства, яка застосовується при відсутності боржника за місцем його реєстрації.

Як наслідок: з 2,7 млрд гривень акцептованих кредиторських вимог, за період ліквідації банком було погашено лише 0,07 млрд гривень вимог кредиторів 3-ї черги.

Було направлено дві вимоги-претензії до власників істотної участі банку щодо відшкодування збитків, завданих кредиторам банку.

Крім того, фондом підготовлено та подано судовий позов до пов'язаних з банком осіб, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння шкоди кредиторам.

Також ФГВФО направив в правоохоронні органи 11 заяв про вчинення кримінальних злочинів на загальну суму 9,82502 млрд гривень. За результатами їх розгляду до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 8 кримінальних проваджень, по одному з яких направлено обвинувальний висновок у суд і винесено обвинувальний вирок відносно колишнього виконуючого обов'язки голови правління, а також заявлено цивільний позов на суму 211,84 млн гривень.

За станом на 20 марта 2018 нереалізованих активів (в межах ліквідаційної процедури в банку не осталосы. Загальна сума незадоволених вимог кредиторів до банку становить 2,67989 млрд гривень.

Нагадаємо, за даними ФГВФО, неплатоспроможні банки повинні великим вкладникам близько 37 млрд гривень.