ua en ru

Активізація ринку злиття і поглинання не вплине на кількість і якість банківських послуг в короткостроковій перспективі, - експерт

Активізація ринку злиття і поглинання не зробить істотного впливу на кількість і якість банківських послуг в короткостроковій перспективі. Так вважає генеральний директор групи компаній «Прімоколлект» Єва Закович.

Вона відзначає, що ні бізнесменам, ні фізичним особам не варто боятися «переділу» галузі. Адже це - показник мінливого, а, значить, ринку, що вдосконалюється.

«Хтось приходить в Україні, хтось вважає за доцільне виводити з неї активи. Це нормально, адже у кожного бізнесу - не тільки свої мотиви, але і своє бачення. На мою думку, ще близько року іноземцям буде відносно цікавий український ринок - в тому числі і фінансовий. Тому що купити цікавий актив сьогодні можна за досить розумною, обґрунтованою ціною. Далі, при стабілізації ситуації в країні в цілому і в бізнесі - зокрема ця ціна буде рости. А іноземці не звикли переплачувати», - підкреслює Є.Закович.

Також, за словами керівника групи компаній «Прімоколлект», зарубіжні бізнесмени, виходячи з раціональних і практичних міркувань, рідко прагнуть вести справи в країнах з нерегульованою і непрогнозованою економікою. «Я б сказала, що зараз більшість зайняли вичікувальну позицію, яка, безумовно, не може бути вічною, і рано чи пізно виллється в якісь дії», - зазначила експерт.

Є.Закович двояко оцінює вплив активізації ринку злиття і поглинання на фізосіб. «З одного боку, конкуренція нікуди не зникає, і рано чи пізно банки - іноземні або з місцевим капіталом змушені будуть повернутися як до активного кредитування, так і депозитних та інших програм для населення. З іншого боку - іноземці, які мають у своєму портфелі більше дешевих грошей, могли б запропонувати більш широку продуктову лінійку. Головне - щоб банк був надійний і орієнтований не тільки на свій прибуток, але і на потреби клієнта», - відзначила експерт.