ua en ru

Активізація дискусії навколо "мовного питання" інспірована ззовні, - Фельдман

Активізація дискусії навколо "мовного питання" інспірована ззовні, - Фельдман Фото: Олександр Фельдман

Нардеп вважає, що "мовне питання" ніколи не було пріоритетним для громадян України

Народний депутат Олександр Фельдман вважає, що активізація дискусії навколо мовного питання в Україні інспірована ззовні та має на меті розколоти суспільство. Про це він написав в своєму блозі.

"Мовна істерія (іншим словом це не назву) нагнітається в ЗМІ. Авторів мовних законопроектів запрошують на теле- і радіоефіри, в яких громадянам нав'язується, що навіть побутова розмова російською мовою повинна бути засуджена за "мову агресора". Слухаю їх і згадую п'єсу Миколи Куліша "Мина Мазайло", яка знову йде на сцені Харківського театру імені Тараса Шевченка. Читайте класику, панове! Майже сто років минуло, а суть міщанського світогляду і способи примушувати людей відмовлятися від рідної мови і культури все ті ж. Тільки тепер "мазєніни" будуть терміново "переписувати" себе в "мазайло"?", - пише політик.

"Полум'яні борці за мовну сегрегацію, мабуть, забули 2014 рік - перші місяці після Революції Гідності, коли вони ж заповнювали ефір гаслами "Україна єдина", оголошували День російської мови у Львові та День української мови в Харкові, наводячи мости між регіонами, утверджуючи ідеї демократії і єдності. Це дало нам привід з гордістю говорити в будь-якій аудиторії: "Проблеми з вживанням мов в країні не існує!", - акцентує депутат.

Він зазначив, що всі соціологічні опитування свідчать: "мовне питання" ніколи не було пріоритетним для громадян України, а з'являється воно в політиці тоді, коли навмисно "розкручується ззовні". "Створюється враження, що хтось спеціально вносить додатковий розкол в суспільство, підтримуючи сили, орієнтовані не так на пошук плідного громадянського консенсусу, як на жорстке просування непопулярної в народі націоналістичної системи цінностей", - відзначає депутат.

Фельдман переконує, що ці мовні ініціативи серйозно вдарять і по представниках інших національностей, які живуть в Україні: угорцях, словаках, гагаузах, болгарах.

За його словами, до нього, як до президента Асоціації національно-культурних об'єднань України, звертаються члени Асоціації з проханням не розглядати ці законопроекти.

"Вони стурбовані зростанням конфліктності в українському суспільстві і закликають політичні сили до максимально коректного поводження щодо тих людей, для яких українська мова в силу різних причин не є рідною, але які, говорячи на різних мовах, відстоюють суверенітет і цілісність своєї батьківщини - України, працюють на її благо і платять податки", - стверджує політик.

Депутат наголошує, що виступає не проти державної мови, а проти "насильства державної машини над людьми, проти поділу громадян єдиної держави за мовною ознакою".

"Всі ці "мовні інспектори", заборони, декрети про обов'язкове вживанні чого б то не було, штрафи - родом з тоталітарних суспільств, пропагують це люди з тоталітарним мисленням", - переконаний політик.

Фельдман пропонує змінити підхід до розвитку та популяризації державної мови: пропоновану систему штрафів та покарань замінити на систему премій та заохочень.