ua en ru

Активіст "Кримської солідарності" зник після обшуків в окупованому Криму

Активіст "Кримської солідарності" зник після обшуків в окупованому Криму Фото: Осман Бєлялов (twitter.com/krymrealii)

Рідні активіста не можуть встановити зв'язок із Османом Бєляловим

Російські силовики зранку в окупованому Криму в четвер, 13 вересня, провели обшук у будинку активіста "Кримської солідарності" Османа Бєлялова. Згодом активіст виїхав з дому, після чого перестав виходити на зв'язок, передає "Радіо Свобода".

Як розповів журналістам кримський юрист Назім Шейхмамбетов, орієнтовно о 7 ранку з Беляловим зник зв'язок.

"Де він зараз перебуває - у нас інформації немає. Достовірно відомо, що стосовно нього порушено кримінальну справу (російською окупаційною "владою", - ред) за статтею 282 частини 1 - розпалювання міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі. Зараз родичі звернулися із заявою до відділення поліції про зникнення і викрадення сина. Обдзвонили гарячі лінії правоохоронних структур, які займаються подібними ситуаціями", - сказав юрист.

Відомо, що Осман Бєлялов є братом фігуранта Бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" Мемета Бєлялова. Після обшуку затримали батька Бєлялових.

За даними "Радіо Свобода", у 2016 році російський суд в Криму оштрафував Османа Бєлялова на 10 тисяч рублів. Його звинуватили в участі в "несанкціонованому мітингу" біля кафе "Салачик" у Бахчисараї 12 травня 2016 року. Тоді активісти зібралися біля кафе, дізнавшись, що російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар.

Нагадаємо, сьогодні РБК-Україна повідомячло, що в окупованому Криму затримали двох активістів, які знімали дії силовиків під час обшуку у правозахисника Османа Белялова.

Міністерство закордонних справ України засудило обшуки в будинку активіста "Кримської солідарності" Османа Бєлялова.