ua en ru

AIG планує виручити 6 млрд дол. від продажу азіатського підрозділу AIA

Американська страхова група American International Group Inc. (AIG) планує виручити близько 6 млрд дол. від продажу частини акцій азіатського підрозділу AIA Group, передає Reuters. Виручені кошти будуть направлені Міністерству фінансів США в рахунок погашення кредиту, отриманого в рамках програми TARP.

AIG запропонувала інвесторам близько 1,7 млрд акцій AIA за ціною 27,15-27,5 гонконгського долара (3,49-3,54 дол. за поточним обмінним курсом) за цінний папір. Дана ціна становить 7-процентну знижку до ціни акції AIA на закритті торгів 2 березня 2012 р.

Зараз Мінфіну США належить 77% акцій AIG. AIG володіє приблизно 33% акцій AIA. Вартість даної акції, беручи до уваги ціну акції AIA на закритті торгів 2 березня ц.р., становить близько 15 млрд дол.

TARP, прийнята в жовтні 2008 р., - програма уряду США щодо звільнення американських банків і великих компаній від проблемних активів, на яку було витрачено 700 млрд дол. Ініціатори програми планували розчищати баланси банків та інших великих компаній, викуповуючи на держкошти "погані", неліквідні активи, однак потім було вирішено направити кошти TARP безпосередньо на рекапіталізацію найбільших фінансових інститутів.

Восени 2008 р. в розпал фінансової кризи AIG уникла банкрутства лише завдяки екстреному втручанню американської влади. Уряд США, вважаючи AIG системно значущим фінансовим інститутом, врятував компанію за рахунок кредитного пакету загальною вартістю 180 млрд дол. В результаті уряд отримав контроль над 80% страховика. Останнім часом AIG займається розпродажем страхових активів по всьому світу. Виручені кошти йдуть в рахунок погашення боргу перед урядом США, який до теперішнього моменту знизився до 50 млрд дол.

AIG - найбільша американська страхова компанія, штаб-квартира якої розташована в Нью-Йорку. Компанія займає друге місце в світі за страхуванням нерухомості від нещасних випадків і перше місце в США по страхуванню життя. У компанії понад 92 тис. співробітників і 50 млн клієнтів у 130 країнах світу.