ua en ru

Ахметов збирається повернути державі 2 млрд гривень від продажу "Тримоба"

Ахметов збирається повернути державі 2 млрд гривень від продажу "Тримоба" Фото: у телеком-активу Ахметова лишились мільярдні борги перед держбанками (Global Look Press)

Продаж 3G-оператора дозволить "Укртелекому" виплатити 2 млрд гривень боргу перед "Укрексімбанком" та "Ощадбанком"

Телекомунікаційна компанія "Укртелеком" розраховує до кінця 2016 року продати 3G-оператора "Тримоб", а виручені кошти направити на погашення боргу за облігаціями перед державними банками. Про це йдеться у фінансовому звіті компанії.

Мова може йти про виплату 2 млрд гривень боргу "Укрексімбанку" і "Ощадбанку". У минулому році "Укртелеком" взяв на себе облігації своєї материнської компанії "ЕСУ" в цих банках. На початку 2011 року ЕСУ продала облігації на суму 4,2 млрд гривень "Укрексімбанку" і "Ощадбанку". Їй потрібні були гроші на завершення приватизації "Укртелекому". Компанія Ріната Ахметова досі не погасила частину боргу, а лише відтермінувала його до кінця 2017 року.


Якщо операція з продажу "Тримоба" не відбудеться і банки не отримають гроші, вони зможуть реалізувати своє право на 92,79% акцій "Укртелекому", які передані у заставу.

Зараз "Укртелеком" веде переговори про продаж "Тримоба" компанії "МТС Україна" (Vodafone). Ця угода перебуває на узгодженні в Антимонопольному комітеті України.

Нагадаємо, минулого тижня до АМКУ надійшла заява, яка може призупинити операцію з продажу "Тримоба". Як повідомила державний уповноважений АМКУ Марія Процишен, клопотання написала одна з компаній, але її назву вона відмовилася розкрити.