ua en ru

Ахмадінежад: Іран незабаром оголосить про дуже істотне досягнення у сфері ядерної енергетики

Іран незабаром оголосить про "дуже істотне" досягнення в ядерній енергетиці. Таку заяву сьогодні - в 33-і роковини Ісламської революції - зробив Президент країни Махмуд Ахмадінежад, передає Reuters.

"В найближчі дні світ дізнається про дуже істотне досягнення Ірану в ядерній енергетиці", - відзначив Ахмадінежад, виступаючи перед присутніми на Площаді Азаді (Площа Свободи) в Тегерані.

Євросоюз 23 січня 2012 р. схвалив новий пакет санкцій відносно паливного сектору Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання і транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також відповідні фінансові і страхові операції. Крім того, заборона накладена на експорт до Ірану нафтохімічного устаткування, передачу відповідних технологій, інвестицій в іранські компанії нафтового сектору і створення спільних підприємств. Відповідно до прийнятих обмежувальних заходів, до 1 липня 2012 р. від санкцій звільняються сторони чинних угод з Іраном.

Причиною санкцій проти Ірану стала публікація доповіді Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій говорилося, що Іран до 2003 р. вів роботи, направлені на створення ядерної зброї, і що подібна діяльність може вестися і до цього дня. США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран в спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.