ua en ru

Ахмадінежад: Іран готовий повністю забезпечити потребу Таджикистану в нафтопродуктах

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що його країна готова поставляти до Таджикистану нафтопродукти, повністю забезпечуючи потреби республіки, повідомляє прес-служба президента Ісламської республіки.
Дана заява була озвучена в Душанбе в ході візиту іранського Президента до Таджикистану.
Ахмадінежад підкреслив, що, якщо Іран не зможе здійснювати поставки до Таджикистану через трубопровід, будуть використані альтернативні способи. Питання іранських постачань обговорюватиметься на 9-му засіданні таджицько-іранської міжурядової комісії з торговельно-економічної, науково-технічної і культурної співпраці, яка пройде найближчим часом в Тегерані.
З травня 2010 р., коли основний постачальник нафтопродуктів до Таджикистану - Росія ввела митні збори на експорт нафтопродуктів, ситуація на таджицькому ринку паливно-мастильних матеріалів (ПММ) дестабілізувалася. До прийняття даного заходу Таджикистан імпортував російські нафтопродукти по нульовій ставці. У зв'язку з цим Таджикистан неодноразово проводив переговори з РФ з питання скасування митних зборів, після чого почав шукати нового постачальника за кордоном, яким тепер визначений Іран.
Сьогодні в рамках візиту Ахмадінежада в Таджикистані також пройшов запуск першого агрегату Сангтудінської ГЕС-2 за участю Президентів Таджикистану й Ірану.
Будівництво даної ГЕС в республіці ведеться з 2006 р. в рамках спільного таджицько-іранського фінансування. Частка Таджикистану в проекті - 40 млн дол., частка Ірану - 180 млн дол. Після пуску протягом 12,5 років Сангтудінська ГЕС-2 вважатиметься власністю Ірану, після чого перейде у власність Таджикистану. Проектна потужність станції - 220 МВт.
Крім того, в Душанбе лідери двох країн підписали меморандум про будівництво нової ГЕС - "Айні" на р. Зарафшан. Її будівництво почнеться найближчим часом.