ua en ru

Агрохолдинг з активами в Україні Valars Group може почати премаркетінг IPO на цьому тижні, - джерело

Російський агрохолдинг Valars Group в особі компанії Valinor може почати премаркетінг IPO з лістингом на Варшавській біржі на цьому тижні. Про це пише Reuters з посиланням на кілька джерел на фінансовому ринку.
Безпосередньо запрошень на премаркетінг потенційні інвестори поки не отримували. Проте, пише агентство, якщо компанія зважиться на розміщення влітку, то для цього в неї залишилося зовсім небагато часу, так як "вікно" закривається до середини липня.
Раніше джерело, близьке до компанії, повідомляв, що Valars планувала IPO у травні. Компанія збирається продати на біржі до 40% акцій, виручивши 300 млн дол Гроші передбачалося направити на реструктуризацію боргу та розвиток компанії, можливо, також на поглинання. Організаторами розміщення є Deutsche Bank і Трійка Діалог.
Гендиректор українського підрозділу групи Valars України Олександр Лавриненко підтверджував плани публічного розміщення у Варшаві до 40 відсотків акцій.
За його словами, в 2011 р. через сприятливих погодних умов і розширення земельного банку компанія планує збільшити урожай зернових в Україну на 30% більше рівня 2010 р. в 142 тис. тонн.
Valars Group - великий російський виробник і експортер зернових. Компанії належать близько 226 тис. га землі в Росії і близько 124 тис. га - в Україну. Крім того, в активи компанії входять два зернових терміналу і три великих елеватора в Росії, чотири елеватори в Україну та торгові представництва в Швейцарії, Єгипті, Україні і в Казахстані. Основний бенефіціар компанії - її голова Кирило Подільський.
За словами джерела Reuters, боргове навантаження компанії становить трохи менше двох EBITDA 2010 р. Показник EBITDA Valars в 2010 р., за його словами, склав близько 110 млн дол. Відповідно, борг компанії, за розрахунками агентства, не перевищує 220 млн дол.
За даними останнього доступною звітності МСФЗ компанії, її виручка в 2009 р. склала 834 млн дол., чистий прибуток - 14 млн дол.