ua en ru

Агрохолдинг Kernel купив компанію "Дружба-Нова", - неофіційна інформація

Найбільший по виручці український агрохолдинг Kernel Андрія Веревського оголосив про купівлю активу за 170 млн дол. Назва активу, який має намір придбати, компанія не розголошує. Однак за неофіційною інформацією це "Дружба-Нова", земельний банк якої дозволить Kernel стати другим за величиною латифундистом в Україні після Ukrlandfarming. Про це пише "Комерсант-Україна".

Kernel Holding уклав договір купівлі-продажу 80% акцій компанії, яка управляє 108 тис. га орендованих сільськогосподарських земель в Чернігівській, Сумській та Полтавкою обл. Компанія також має у своєму розпорядженні власні елеваторні потужності на 100 тис. т одноразового зберігання, сказано в повідомленні на сайті Варшавської фондової біржі (WSE). За даними Kernel, сума операції склала 68 млн дол., а з урахуванням 101 млн дол. чистого боргу сягає 169 млн дол.

Назву придбаного активу в Kernel не розкривають. Але джерела видання в компанії стверджують, що мова йде про "Дружба-Нова". Її основними власниками вважаються колишній народний депутат від Партії регіонів Дмитро Сандлер і гендиректор компанії Сергій Гайдай.

"Саме Сандлер вирішив вийти з бізнесу і зайнятися новими проектами. Сергій Гайдай залишається власником компанії", - стверджує співрозмовник видання. За словами іншого джерела, близького до угоди, Kernel має опціон на викуп частки Сергія Гайдая.

Нагадаємо, на кінець 2012 р. "Дружба-Нова" входила в двадцятку найбільших орендарів сільськогосподарських земель в Україні, обробляючи близько 110 тис. га. Її чистий дохід склав 802,4 млн грн, операційний прибуток - 218,3 млн грн, чистий - 163,4 млн грн.

Завдяки придбанню "Дружба-Нова" земельний банк сільськогосподарських земель Kernel збільшиться майже на чверть - до 422 тис. га. Це дозволить агрохолдингу піднятися з третього на друге місце серед усіх агрокомпаній за цим показником, потіснивши NCH (400 тис. га), і наблизитися до лідера - Ukrlandfarming (532 тис. га).