ua en ru

Аграрії вимагають від Януковича відмовитися від скасування пільгового оподаткування с/г виробників

Профільні асоціації аграрного бізнесу звернулися з листом до Президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова та голови Верховної Ради України Володимира Рибака з вимогою відмовитися від скасування спеціальних умов оподаткування сільськогосподарських виробників. Про це заявив президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса, передає кореспондент РБК-Україна.

"10 профільних асоціацій українського аграрного бізнесу підписали звернення до Президента України, до прем'єра і голови ВР з попередженням, що якщо будуть змінені умови пільгового оподаткування аграріїв, це обернеться повною катастрофою для сільського господарства України. Асоціації, які підписали дані звернення, представляють 98% виробників української сільгосппродукції", - заявив Ліссітса.

За його словами, у разі скасування цих умов, кількість збиткових підприємств в аграрному секторі зросте більш ніж у двоє, від нинішніх 17-30% до 50-60% від загальної кількості. Крім того, скасування податкових пільг спричинить зменшення обсягів валової продукції с/г виробництва на 8-10% і падіння валютних надходжень від експорту продукції агропромислового комплексу, а також зменшить прибутковість галузі більш ніж на 50%. А сума втрат с/г виробників складе близько 19 млрд грн.

Також, на думку експерта, ліквідація пільгового оподаткування АПК призведе до фактичної ліквідації малих с/г виробників.