ua en ru

Аграрії просять Кабмін скасувати спецмито на мінеральні добрива

У зв'язку з різким зростанням цін на мінеральні добрива в Україні аграрні асоціації просять керівництво держави скасувати спеціальне мито на мінеральні добрива.

У зв'язку з різким зростанням цін на мінеральні добрива в Україні аграрні асоціації просять керівництво держави скасувати спеціальне мито на мінеральні добрива. З таким проханням співголови Всеукраїнського аграрного форуму звернулися до прем'єр-міністра України Миколи Азарова від імені і за дорученням десятків тисяч господарюючих суб'єктів агропромислового комплексу України, повідомляє прес-служба форуму.

Зокрема, у листі йдеться, що відпускна ціна на найбільш поширене добриво - аміачну селітру - протягом останнього місяця зросла з 2800-2900 грн/т до 3500 грн/т, або на 25%, а ціни реалізації цієї продукції сільськогосподарським підприємствам підвищилися до 3500 грн/т. У той же час, при необхідності для весняно-польових робіт близько 1 млн т азотних добрив у фізичній вазі в лютому-березні буде поставлено не більше 40%.

"Додатково ускладнює ситуацію той факт, що навіть за умови оплати мінеральних добрив у грудні-січні аграрії можуть розраховувати на їх фактичну поставку не раніше лютого-березня 2014 р. Більше того, у зв'язку із зупинкою ряду хімічних підприємств протягом осінніх місяців, цілком реальна перспектива дефіциту мінеральних добрив під урожай 2014", - зазначив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

"Результатом такого розвитку подій стане суттєве зменшення внесення добрив під основні сільськогосподарські культури, зниження врожайності, а отже, і валових зборів зернових і технічних культур, падіння валової продукції агропромислового комплексу та обсягів валютних надходжень від експорту", - додав президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

На переконання підписантів звернення, найбільш дієвим заходом щодо запобігання таких негативних сценаріїв є скасування спеціального мита на мінеральні добрива. Також необхідно провести нараду щодо обсягів та цін постачання мінеральних добрив сільськогосподарським товаровиробникам під головуванням глави уряду.

Лист до Азарова підписали президент асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса, президент асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Миркевич і голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.