ua en ru

Агентство Moody's знизило рейтинг держоблігацій Ірландії з Baa1 до Baa3

Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило рейтинг держоблігацій Ірландії в місцевій та іноземній валютах на два ступені - з Baa1 до Baa3, підтвердивши його негативний прогноз. Про це йдеться в повідомленні агентства, передає РБК.

Дане рішення обумовлене очікуваним зниженням потенціалу фінансової політики уряду країни, прогнозів економічного зростання, а також невизначеністю після проведеного банківського стрес-тесту, необхідного для отримання кредиту від Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). За його результатами з'ясувалося, що капітал фінансових інститутів необхідно поповнити в цілому на 24 млрд євро, щоб уникнути краху.

Разом з рейтингами держоблігацій вниз опустилися довгострокові (з Baa1 до Baa3) і короткострокові (з Prime-2 до Prime-3) рейтинги нот, випущених Національним агентством з управління активами (NAMA) країни, гарантом по боргах якого виступає уряд Ірландії.

Варто відзначити, що на початку квітня 2011 р. міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S & P) знизило суверенний кредитний рейтинг Ірландії на один щабель - до рівня BBB +, присвоївши йому стабільний прогноз.

Нагадаємо, Ірландія важко переживає наслідки економічної кризи. У листопаді 2010 р. влада країни звернулися за допомогою у виплаті боргів до Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. У відповідь Дублін зобов'язався серйозно скоротити бюджетні витрати протягом найближчих років. 1 лютого 2011 р. прем'єр-міністр Ірландії Брайан Коуен подав у відставку через питання про скорочення бюджетних витрат, у країні були проведені дострокові вибори до парламенту.