ua en ru

Агенство Moody's поліпшило прогноз по кредитному рейтингу Renault до "позитивного"

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service сьогодні підтвердило корпоративний кредитний рейтинг французького автоконцерну Renault SA на рівні Ba1 і змінило прогноз за рейтингом зі "стабільного" на "позитивний", говориться в повідомленні агентства, передає РБК.
Поліпшення прогнозу за рейтингом пов'язано з більш впевненим, ніж очікувалося, відновленням фінансових показників Renault, яке є наслідком одноразової грошової припливу в розмірі 3 млрд євро від продажу акцій класу "B" шведського виробника вантажівок AB Volvo (у жовтні 2010 р. Renault продала 14, 9% капіталу Volvo), а також поліпшення виробничих показників і солідного cash flow, згенерованого компанією в 2010 р., пояснює Moody's.
У 2010 р. операційні показники і кредитні метрики Renault суттєво покращилися в порівнянні з дуже слабкими рівнями 2008-2009 рр.. Так, оголошена маржа операційного прибутку концерну від автомобільного бізнесу в 2010 р. склала 1,1% проти негативного показника (-2,8%) у 2009 р. У той же час Moody's відзначає, що тиск на рейтинги Renault надають все ще слабкі операційні показники автомобільного бізнесу, а також фундаментальні мінуси - опора на невелике число успішних моделей і обмежена географічна диверсифікація збуту (близько 70% доходів Renault припадає на Європу).
Moody's зазначає, що може підвищити рейтинг Renault до Baa3 протягом 12-18 місяців, якщо концерн доб'ється збільшення ринкової частки на ключових ринках, а також істотного поліпшення виробничих показників без обліку вкладів Nissan, автоваза і Volvo.
Нагадаємо, компанія Renault володіє 43,4% акціонерного капіталу японського автовиробника Nissan, з яким у неї укладений стратегічний альянс, а також 25% російського автоваза і 6,8% Volvo. У 2011 р. Renault може збільшити свою частку в АВТОВАЗі до контрольної. За підсумками 2010 р. чистий прибуток Renault становив 3,42 млрд євро проти чистих збитків роком раніше на 3125 млн євро. Участь у діяльності автоваза принесло Renault збиток на 21 млн євро за підсумками минулого року.