ua en ru

Африканський союз очолила екс-міністр уряду ПАР

Південноафриканський політик Нкосазана Дламіні-Зума обрана головою Африканського союзу. Вона стала першою жінкою, яка зайняла цю посаду. Тепер у її прямі обов'язки входить відповідальність за мир і безпеку континенту, а також вирішення гострих конфліктних ситуацій у політичному та економічному житті Африки, зокрема конфліктів в Малі і Демократичній Республіці Конго.

Церемонія вступу на посаду Дламіні-Зуми пройшла сьогодні в штаб-квартирі Африканського союзу в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі. У різні роки Дламіні-Зума очолювала Міністерство внутрішніх справ, а також займала пост глави МЗС та Міністерства ПАР. На новій посаді вона змінить Жана Пінга, який керував союзом протягом чотирьох років, починаючи з 2008 р.

Присутній на урочистому заході прем'єр-міністр Ефіопії Хайле Маріам Десалегн побажав Дламіні-Зумі великих успіхів, разом з тим попередивши, що її нові завдання будуть досить важкими.

Африканський союз створений у 2002 р. і є правонаступником Організації африканської єдності. У його склад входять 54 держави. Головні керуючі сегменти (секретаріат і повноважний орган АС) знаходяться в Аддіс-Абебі. Вищим органом Союзу є асамблея, яка складається з голів держав і урядів або їх акредитованих представників.

Основними завданнями АС є захист суверенітету і територіальної цілісності, мирне вирішення конфліктів між країнами-учасницями, співпраця з міжнародними партнерами і т.д.

Читайте також: Африканський союз виступає за військове втручання в Малі