ua en ru

На аеродромі "Бельбек" у Криму будують другу злітно-посадкову смугу, - МінТОТ

На аеродромі "Бельбек" у Криму будують другу злітно-посадкову смугу, - МінТОТ Фото: аеропорт "Бельбек" (wikimedia.org)

У МінТОТ наголошують, що після завершення будівництва "Бельбек" зможе приймати всі типи літаків військової авіації

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій (МінТОТ) повідомляє, що станом на кінець квітня у Криму поблизу міста Севастополь виявлено будівництво другої посадкової смуги на військовому аеродромі "Бельбек", передає прес-служба міністерства.

Так, відповідні дані було отримано за допомогою космічної зйомки.

Згідно з ними, на території аеродрому зараз активно ведуться грунтові роботи, які були розпочаті у січні поточного року і є підготовчим етапом до проведення асфальтобетонних робіт з будівництва нової злітно-посадкової смуги (ЗПС), які також вже розпочато. Нова смуга розташована паралельно до вже існуючої ЗПС і матиме довжину близько 4 тисяч метрів.

На аеродромі "Бельбек" у Криму будують другу злітно-посадкову смугу, - МінТОТНа аеродромі "Бельбек" у Криму будують другу злітно-посадкову смугу, - МінТОТ

Фото: космічна зйомка

"На будівельному майданчику зафіксовано близько 60 одиниць будівельної техніки та, ймовірно, цементний міні-завод. Крім того, на стоянках аеродрому зафіксовані 9 літаків МіГ-29, 1 – Ан-26, 26 – Су-27, а також майже 100 одиниць автомобільної та спеціальної техніки", - зазначили у МінТОТ.

У відомстві підкреслюють, що будівництво додаткової смуги для цивільних потреб створює нові можливості для порушення українського та міжнародного законодавства міжнародними авіакомпаніями.

"Це може свідчити про наміри окупаційної влади створити резервні шляхи сполучення півострова з територією РФ на випадок перебоїв у роботі аеропорту "Сімферополь" або невдачі з проектом будівництва Керченського мосту", - повідомили у прес-службі.

Так, з відкритих джерел відомо, що будівництво проводить Міністерство оборони РФ, "що також може свідчити про наміри посилення військової присутності РФ на території окупованого півострова, в тому числі у частині військово-повітряних сил та сил протиповітряної оборони".

Крім того, зафіксовані параметри нової смуги свідчать про те, що після завершення будівництва аеродром "Бельбек" зможе приймати всі типи літаків військової авіації, включаючи стратегічну.

Нагадаємо, 22 березня 2014 року під час аннексії Криму спецназ Російської Федерації взяв під контроль українську військову частину в Бельбеку.