ua en ru

Адвокати Сенцова подали позов проти російських ЗМІ

Адвокати Сенцова подали позов проти російських ЗМІ Фото: Олег Сенцов

Суд у справі Сенцова проти російських телеканалів відбудеться 9 вересня

Адвокати українського режисера Олега Сенцова подали до суду позов проти російських телеканалів про захист честі і гідності. Про це адвокат Сенцова Дмитро Дінз повідомив в інтерв'ю Радіо Свобода

"У цьому позові зазначено, що в свій час, коли затримали Сенцова і Кольченко, ЗМІ поширювали прес-реліз ФСБ Росії про те, що була затримана якась терористична група, яка здійснювала терористичні акти. І були вказані конкретні прізвища. ЗМІ підхопили інформацію про те, що є якісь терористи, здійснювали теракти, і вони винні у вчиненні цих актів. Власне кажучи, про це говорили так, ніби їх вина вже визначена", - сказав адвокат.

За словами адвоката, виходячи з контексту, ЗМІ ще до винесення вироку по справі Сенцова і Кольченко була поширена свідомо помилкова інформація про теракти.

"Захист Сенцова вважає, що ЗМІ - "Перший канал", НТВ, багато держканали - вони не мали права поширювати цю інформацію у категоричному сенсі. Мається на увазі, що люди, наприклад, могли поширити інформацію про підозру у скоєнні злочину, але не говорити про їх винність... Виходячи з цього, відповідно, пред'явлені позовні вимоги до основним російським телеканалам", - підкреслив Дінз.

За словами захисника, суд за позовом відбудеться 9 вересня.

Нагадаємо, 25 серпня російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Активісту Олександр Кольченко російський суд дав 10 років в'язниці. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів в Криму. Обидва українця звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.