ua en ru

Адвокат Савченко допускає скаргу в ЄСПЛ щодо відмови в суді присяжних

Адвокат Савченко допускає скаргу в ЄСПЛ щодо відмови в суді присяжних Фото: Марк Фейгін

Конституційний суд РФ визнав право жінок на суд присяжних

Адвокат української льотчиці Надії Савченко Марк Фейгін допускає можливість подачі скарги в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у зв'язку з рішенням Конституційного суду РФ про право жінок на суд присяжних. Про це Фейгін повідомив в Twiter.

"Конституційний суд виніс рішення з приводу підсудності ст. 105 КК суду присяжних. Право на нього жінок відновлено. Однак не для Савченко. Вбачаю підстави для скарги в ЄСПЛ Савченко в зв'язку з рішенням КС. Надії це рішення КС не допоможе, але допоможе іншим жінкам", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, згідно з рішенням КС Росії позбавлення жінок, яких звинувачують у кримінальних злочинах, права на суд присяжних суперечить Конституції РФ. Також суд постановив законодавчим органам внести до Кримінально-процесуального кодексу РФ зміни, що забезпечують жінкам право на суд з участю присяжних засідателів.

Чинна редакція Кримінально-процесуальна кодексу РФ не допускає розгляд справ присяжними, в яких пред'явлено звинувачення жінкам, тому що Кримінальний кодекс захищає жінок від довічного ув'язнення.

Нагадаємо, суд винесе вирок у справі Савченко не раніше 10 березня.