ua en ru

Адвокат: обмін Савченко на Єрофєєва і Александрова може не відбутися

Адвокат: обмін Савченко на Єрофєєва і Александрова може не відбутися Фото: повернення Надії Савченко в Україну може затягнутися

Раніше були досягнуті домовленості, які зокрема, передбачали обмін засуджених через процедуру помилування президентами Росії та України

Переговори про обмін Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова, визнаних київським судом військовослужбовцями ГРУ Генштабу ЗС РФ, на українську льотчицю Надію Савченко призупинилися. Про це заявила в інтерв'ю Радіо Свобода адвокат Євгенія Єрофєєва Оксана Соколовська.

"Наскільки я розумію, всі ми розуміємо – це двостороння угода. І Росія, і Україна взяли паузу в цьому питанні. Були певні домовленості (щодо обміну), які ще не виконані. Можливо, що сторони чекають вступу в силу вироку Єрофеєву і Александрову. Але зараз я приходжу до висновку, що обмін може не відбутися", - сказала Соколовська.

За її словами, у разі неподання апеляції Єрофєєв і Александров будуть позбавлені права подальшого оскарження, у тому числі і в Європейському суді з прав людини, на думку адвоката, незаконного вироку.


Також вона повідомила, що раніше були досягнуті домовленості, які, зокрема, передбачали обмін засуджених через процедуру помилування президентами Росії та України.

"У Савченко питання про оскарження винесеного їй вироку знято з порядку денного, а для наших підзахисних це питання відкрито і актуальне. Зараз ми сумніваємося, що можуть бути виконані домовленості щодо передачі засуджених на батьківщину, оскільки для цього необхідно, щоб Україна визнала вирок Савченко, а Росія вирок Єрофеєву і Александрову. Однак очевидно, що ні одна, ні інша сторона цього робити не стануть", - сказала Соколовська.

Вона також пояснила, що таким чином, Єрофєєв і Александров будуть позбавлені будь-якого права на оскарження, і вони змушені будуть відбувати покарання на території України, якщо не будуть виконані попередні домовленості.


"У мене була інформація, що обмін планувався до травневих свят. Оскільки цього не сталося, то я не виключаю подачі апеляції на вирок Голосіївського райсуду Києва, який набирає чинності 23 травня", – наголосила адвокат Єрофєєва.

Захист росіян має намір визначитися з подачею апеляції орієнтовно 20 травня.

Нагадаємо, захист ГРУшника Єрофєєва не буде оскаржувати вирок суду.