ua en ru

Адвокат Дениса Бугая заявив про велику кількість порушень в ході розгляду справи

Такої кількості порушень прав і такої кількості порушень прав його захисників мені ще не доводилося зустрічати за всю мою кар'єру. Про це заявив адвокат Ігор Фомін, коментуючи розгляд справи Дениса Бугая.

"Я вважаю, що за результатами цього розгляду рано чи пізно прокуратурою буде порушено кримінальну справу щодо тих посадових осіб, які зловживали службовим становищем, грубо порушували закон і перевищували свої повноваження", - сказав Фомін після засідання Апеляційного суду р. Києва, в якому розглядалася апеляція захисту на приміщення Бугая під варту.

Адвокат вважає, що рішення суду першої інстанції про утримання під вартою Дениса Бугая "очевидно незаконно" і "суперечить вимогам кримінального процесу". Більш того, на його думку, яку він висловив в апеляційному суді, "те, яким чином відбувався розгляд цієї справи, швидше є кримінальним злочином, ніж судовим процесом".

У ході засідання захист навела дані про безліч процесуальних порушень і порушень прав Дениса Бугая та його захисників при затриманні, проведенні процесуальних дій у ході розгляду питання про обрання йому запобіжного заходу.

Так, за словами захисту, під час затримання Бугая не був присутній представник колегії адвокатів, що є порушенням закону про адвокатуру. Пізніше був порушений термін утримання його в СІЗО без обрання запобіжного заходу. Засідання про обрання запобіжного заходу почалося в відсутність підозрюваного та його захисників. Незважаючи на те, що засідання суду не було оголошено закритим, на нього не були допущені представники ЗМІ та громадськості.

Міра припинення не обрана в установлений законом строк. Засідання, на якому безпосередньо обирався запобіжний захід, тривало кілька діб.

Підозрюваний був доставлений на це засідання і більшу частину його, за словами захисту, провів у непритомному стані. При цьому медичні експерти, встановили, що Бугай може бути присутнім на засіданні, не здійснили власне медичне обстеження. Адвокатів підозрюваного не пускали для спілкування з ним, а після не допустили на оголошення рішення про запобіжний захід. В цей час в залі засідань був присутній "безкоштовний" адвокат, від послуг якого Бугай раніше відмовився.

Захист також звернув увагу апеляційного суду, що суд першої інстанції не врахував, що Денис Бугай раніше справно приходив на допити до слідства, не уникав і не збирався уникати слідчих дій.

Колегія суддів Апеляційного суду оголосила перерву в розгляді апеляції до 23 квітня, хоча захист заявив, що готовий, при необхідності, брати участь у засіданні "до ранку", оскільки прокуратура щодня чинить психологічний тиск на підзахисного.

Також вчора стало відомо, що буквально за годину до початку засідання апеляційного суду прокуратура пред'явила Денису Бугаю нове повідомлення про підозру замість старого.

"Я не бачив цього документу, мене ніхто не запрошував на ці процесуальні дії. Але те, як вони (представники прокуратури - ред.) квапилися його сьогодні пред'явити (нове повідомлення про підозру - ред.), свідчить про те, що той обсяг документів, що прокуратура надала суду першої інстанції, не те, що є недостатнім, а взагалі не дає жодних підстав для утримання Дениса Бугая під вартою", - прокоментував цю дію Фомін.