ua en ru

Адвокат заарештованого в Італії Марківа розповів подробиці допиту

Адвокат заарештованого в Італії Марківа розповів подробиці допиту Фото: Віталій Марків на горі Карачун (facebook.com/brtcomua)

Марків на допиті заявив про невинність у вбивстві журналіста Андреа Рокеллі

Італійський адвокат Раффаеле делла Валле, який захищає заарештованого в Італії екс-нацгвардійця Віталія Марківа, підозрюваного у вбивстві італійського фотографа Андреа Роккеллі, розповів подробиці допиту українця. Про це повідомляє "Громадське".

Зазначено, що допит Марківа тривав близько шести годин.

"Мій клієнт заявив про свою невинуватість та несправедливість затримання, адже він ніяк не причетний до загибелі фотографа. Віталій заявив, що ситуація була геть іншою, ніж її змальовує сторона звинувачення. Прокурори твердять, що Марків був командиром батальйону і міг віддавати накази. Але мій клієнт наголосив, що був звичайним солдатом", - сказав адвокат.

За його словами, Віталій засвідчив, що в той день він перебував на пагорбі Карачун, але в позиції, з якої не було видно місця інциденту. За його словами, стріляти туди навіть із автомата він не міг би, адже перебував з іншого боку пагорба та мав обмежений радіус огляду.

Марків, як розповів захисник, також сказав, що мінометні обстріли здійснювали обидві сторони конфлікту. Цілком можливо, що в журналістів поцілила міна, випущена проросійськими терористами, які контролювали територію. З огляду на все це, Віталій Марків наполягає на своїй повній невинуватості.

Водночас Раффаеле делла Валле попросив сторону державного обвинувачення подати запит (до органів юстиції України - ред.) на проведення міжнародного розслідування.

"Я вважаю, що коли ми побачимо місце загибелі журналістів, уся абсурдність звинувачень стане очевидною. Місце, де стався інцидент - не футбольний стадіон, де вболівальники перебувають на відстані 60-70 метрів і кидають одне одному пляшки з кока-колою чи пивом. Це зона військових дій, вона дуже велика і складна, і я переконаний, що, побувавши там, прокурори та слідчі переконаються у правдивості свідчень Віталія Марківа", - наголосив захисник.

Він також подав запит, щоби прокуратура, у співпраці зі слідчими органами України, допитала свідків.

"Це люди, які того дня, близько 17:00, перебували поряд із Віталієм і можуть підтвердити, що він справді був на позиції, з якої не міг стріляти в журналістів ні з міномета, ні з автомата. Окрім того, я заявив, що ми залишаємо за собою право надати свідчення інших свідків та додаткові документи. Ми також плануємо допитати керівництво Національної гвардії України. Ми прагнемо довести, що звинувачення не тримаються купи, а Віталій Марків має вийти на свободу", - заявив адвокат.

За його словами, на проміжні підсумки розслідування слід очікувати в кінці серпня. Італійський адвокат також сподівається домогтися переведення Віталія під домашній арешт.

Рішення ж щодо запиту захисника українця на міжнародні слідчі дії стане відомим протягом 15-20 днів: якщо воно буде позитивним, то вирушити до України група зможе вже у вересні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Італії суд провів попередній допит у справі колишнього солдата Національної гвардії України Віталія Марківа.