ua en ru

Адміністрація Трампа скорочує витрати на НАТО

Адміністрація Трампа скорочує витрати на НАТО Ілюстративне фото (whitehouse.gov)

Зекономлені кошти можуть піти на оборонні програми для України та Грузії

Адміністрація Трампа переходить до суттєвого скорочення свої внесків у колективний бюджет НАТО. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Зазначається, що Білий дім погодив з НАТО нову формулу внесків у спільний бюджет альянсу.

У Пентагоні зазначають, що заощаджені кошти "допоможуть фінансувати інші зусилля США у сфері оборони й безпеки в Європі", зокрема на оборонні програми для України та Грузії.

У штаб-квартирі НАТО заявляють, що всі союзники погодилися з новою формулою розподілу видатків, яка була узгоджена буквально в останній тиждень.

"Згідно з новою формулою, частка витрат з боку більшості європейських союзників і Канади збільшиться, а частка США знизиться. Це - важлива демонстрація прихильності союзників до Альянсу, а також справедливішого розподілу тягаря", - заявив представник НАТО.

Раніше США забезпечували близько 22% прямого фінансування НАТО, що покривало видатки на утримання його штаб-квартири, на спільні інвестиції у сфері безпеки, а також на окремі військові операції. Загалом бюджет НАТО становить близько $2,5 млрд на рік.

Нагадаємо, раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країнам альянсу слід підвищувати витрати на оборону, щоб не допустити повторення кримського сценарію. За його словами, країни-учасниці НАТО вже п'ятий рік поспіль підвищують оборонні витрати.

Такоє Столтенберг наголосив на важливості України та Грузії, як партнерів Альянсу у Чорноморському регіоні і закликав союзників збільшити їм допомогу.