ua en ru

АAR поки не веде переговори про викуп частки BP в ТНК-ВР

Консорціум АAR ("Альфа-групп"/"Аксесс Індастріз"/"Ренова") поки не веде переговори про викуп частки свого партнера - британської BP в спільному підприємстві ТНК-ВР. Про це повідомив журналістам основний власник "Альфа-групп" Михайло Фрідман. Відповідаючи на питання, чи збирається консорціум викупляти частку, Фрідман сказав: "Подивимося". Від подальших коментарів він відмовився.

На початку червня 2012 р. стало відомо, що консорціум AAR готовий викупити частку BP в ТНК-ВР. "AAR залишається прихильною успішному розвитку бізнесу ТНК-ВР, зокрема через можливе збільшення частки консорціуму в підприємстві", - мовилося в офіційній заяві AAR.

Повідомлення консорціуму з'явилося після того, як BP повідомила його керівництво про потенційний продаж своєї частки в ТНК-ВР. Рішення було ухвалене після отримання BP повідомлення від можливого покупця її частки в ТНК-ВР. У повідомленні BP також наголошується, що на даний момент здійснення якої-небудь транзакції не гарантується. В той же час джерела на ринку повідомляли, що BP отримала пропозицію від російської нафтогазової компанії, контрольованої державою.

Як раніше повідомило джерело, близьке до акціонерів ТНК-ВР, акціонерна угода консорціуму AAR і BP припускає 135-денний мораторій на продаж частки у спільному підприємстві. "Протягом 135 днів з моменту отримання повідомлення від партнера про намір продати частку в ТНК-ВР діє мораторій на цей продаж. Протягом 45 днів партнер, що отримав таке повідомлення, повинен визначити свою позицію з цього питання, а потім протягом 90 днів AAR і BP повинні вступити в переговори", - сказало джерело. Крім того, повідомлялося, що акціонерна угода консорціуму AAR і BP припускає переважне право викупу доль у спільному підприємстві один у одного.

Як раніше повідомляв джерело, AAR вів переговори про придбання половини частки британської BP в ТНК-ВР.