ua en ru

А.Яценюк прокоментував цінову ситуацію на споживчому ринку України.

Міністерство економіки пов'язує дефляцію в 0,3% у березні з рядом факторів, серед яких: скорочення витрат населення в передвиборчий період, стабілізація цін на цукор і нафтопродукти, а також стерилізація Нацбанком гривневої маси за рахунок продажу валюти з резервів. Про це повідомив міністр економіки Арсеній Яценюк. За його словами, у зв'язку з проблемами експорту українських продуктів харчування та продукції тваринництва відбулося суттєве наповнення внутрішнього ринку, що призвело до зниження цін на продукти харчування на 0,5% у березні. Крім того, сказав міністр, уряду вдалося стабілізувати ситуацію на ринку цукру і на ринку нафтопродуктів. Говорячи про монетарні фактори, А.Яценюк зауважив, що з початку 2006 р. Нацбанк провів інтервенції на суму 1,1 млрд дол. Міністр повідомив, що сьогоднішня інфляційна динаміка дає можливість Кабінету Міністрів більш активно працювати у напрямі стабілізації тарифів, як на електроенергію, так і на газ. Він відзначив, що за прогнозами Мінекономіки рівень інфляції в першому кварталі поточного року мав був зрости до 0,5%. "Але у зв'язку з тим, що ми досить непогано справилися з цукровим і бензиновим питаннями, ці прогнози не виправдалися", - заявив А.Яценюк. В той же час, він підкреслив, що поки що Кабінет Міністрів не збирається зменшувати цільовий показник інфляції.