ua en ru

А.Сілва набрав 53,1% голосів і виграв президентські вибори в Португалії

Діючий Президент Португалії 71-річний Анібал Каваку Сілва, якого підтримує головна опозиційна фракція "Соціал-демократична партія", здобув перемогу в першому турі президентських виборів, який відбувся напередодні. Після підрахунку 99,1% бюлетенів він набрав 53,1% голосів виборців, передає РБК з посиланням на BBC.
Основний конкурент А.Сілви 74-річний кандидат від Соціалістичної партії Мануел Алегре отримав 19,7% голосів. Явка виборців склала 46,7%.
Португалія - парламентська республіка, і президент в цій країні - фігура здебільшого представницька. Він має право розпустити законодавчі збори і призначити загальні вибори до парламенту.
А.Сілва підтримав до цього політику "затягування ременів", запропоновану урядом соціаліста Жозе Сократеша. Вона полягає в різкому скороченні бюджетних витрат для того, щоб подолати наслідки фінансової кризи. Ці заходи викликали ряд страйків і акцій протесту в Португалії в 2010 р., у тому числі - 24-годинний загальний страйк. У лютому 2011 р. очікуються чергові акції протесту - страйки працівників громадського транспорту і листонош. У той же час А.Сілва висловлювався проти планів кабінету міністрів підтримати економіку країни шляхом реалізації витратних проектів - таких, як будівництво високошвидкісної залізниці між Португалією та сусідньої Іспанією.