ua en ru

А.Мартинюк: В Україні готується масштабна адміністративна реформа держуправління

Перший заступник голови Верховної Ради України Адам Мартинюк прогнозує проведення найближчим часом масштабної адміністративної реформи державного управління. Таку думку політик висловив у рамках роботи семінару на тему «Шляхи вдосконалення роботи Апарату Верховної Ради України - пріоритетні кроки», організованого парламентським комітетом з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР, повідомляє прес-служба ВР.

«Готується досить масштабна адміністративна реформа державного управління. Я думаю, що найближчим часом буде видано указ Президента України з приводу удосконалення системи управління державою і, в першу чергу, дій виконавчої структури», - заявив перший віце-спікер.

При цьому він уточнив: «Досить і досить серйозні зміни будуть в управлінському апараті міністерств, в Кабінеті міністрів. Відповідно це торкатиметься всієї вертикалі виконавчої влади, усієї вертикалі влади Президента і, відповідно, Апарату Верховної Ради України, оскільки перед останнім також поставлено завдання удосконалення своєї роботи».

А.Мартинюк наголосив, що перед Верховною Радою України «стоять досить серйозні виклики», враховуючи українське сьогодення. «Що стосується роботи депутатського корпусу, який обрав народ, - депутати відповідатимуть перед своїми виборцями», - сказав А.Мартинюк і додав: «А от зробити зауваження працівникам Апарату завжди дуже багато охочих».

Утім, на переконання А.Мартинюка, «на Апарат Верховної Ради України покладаються величезні та відповідальні функції, оскільки працівники секретаріатів парламентських комітетів, передусім, забезпечують роботу народних обранців». За його словами, «якщо ділити успіхи депутатського корпусу і Апарату за результатами кінцевого виходу продукту, а саме законодавчого акту, то на 70% це робота працівників Апарату, а решта - це робота тих, хто ухвалює законодавчі акти. В основному весь тягар копіткої щоденної роботи лягає на працівників секретаріатів відповідних парламентських комітетів та центрального Апарату Верховної Ради України».

А.Мартинюк привернув увагу присутніх до перебігу подій у суспільстві навколо ухваленого нещодавно парламентом Податкового кодексу. «Стоять люди, вимагають від Президента вето. Президент не може, якби і хотів би, виконати волю тих, хто мітингує. Не може він цього зробити, оскільки у Президента немає законопроекту, до якого він може застосувати право вето», - сказав А.Мартинюк і пояснив: «Податковий кодекс знаходиться і, я думаю, буде ще кілька днів знаходитись у Верховній Раді України, бо це надзвичайно серйозний документ. Більш ніж 500 сторінок треба звірити зі стенограмою, де кожна фраза, кожна кома тягне за собою мільйони, а інколи і мільярди гривень. До цього документу треба дуже виважено підійти. Зараз основний тягар, як і завжди при роботі над кінцевою редакцією того чи іншого законопроекту, лягає на Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради, котре працює цілодобово».