ua en ru

А.Макаренку пред'явлено звинувачення у зловживанні службовим становищем після закриття справи про недбалість, - адвокат

Екс-главі митної служби Анатолію Макаренку вчора пред'явили звинувачення за ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем).Про це сьогодні на прес-конференції повідомив його адвокат Юрій Сухов, передає кореспондент РБК-Україна. Правозахисник зазначив, що вчора А.Макаренко, якому поставлено діагноз "гіпертонічний криз", ознайомився з постановою про закриття провадження у справі про недбалість. Йому відразу ж пред'явили звинувачення за фактом зловживання службовими повноваженнями. У зв'язку з цим захисник А.Макаренко вважає зміст свого підзахисного під вартою необґрунтованим, тому що в постанові про закриття справи про халатність відсутній склад злочину.
"Не може бути такого, що немає халатності, а є зловживання службовими повноваженнями", - заявив Ю.Сухов.
При цьому він додав, що сьогодні має намір звернутися в Шевченківський райсуд м. Києва для того, щоб оскаржити ці дії.
Крім того, Ю.Сухов просить генерального прокурора особисто розібратися з цією ситуацією. Він також повідомив про те, що сьогодні СБУ, "здійснюючи тиск на А.Макаренка, хотіла проводити з ним слідчі дії, проте у зв'язку зі станом здоров'я підслідного, вони проводиться не будуть". За попередніми даними СБУ, слідчі дії плануються в понеділок.
"Вчора було закрито одну кримінальну справу, проте було порушено нову за ст. 364 КК (зловживання службовими повноваженнями) ... ми вважаємо, що утримання під вартою А.Макаренка є необґрунтованим", - підкреслив Ю.Сухов.
Нагадаємо, міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф в товарній формі у розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Крім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" заплатити RosUkrEnergo 197 млн дол. за порушення контракту.
Нагадаємо також, що на початку червня СБУ порушила справу за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.
У даній справі звинувачення були висунуті колишньому першому заступникові голови НАК Ігорю Діденку, екс-главі Держмитслужби Анатолію Макаренку і колишньому заступникові начальника Енергетичної регіональної митниці Тарасу Шепітьку.