ua en ru

Лукашенко заявляє, що не допустить жодних страйків і несанкціонованих акцій у країні

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що не допустить жодних страйків і несанкціонованих акцій у країні, передає РБК.

"У нас "свядомі "в Мінську в соціальних мережах, Інтернеті закликають до страйків. Я так буду дивитися, спостерігати, а потім як шандарахну - не встигнуть за кордон перебігти", - сказав він сьогодні під час відвідування в Мінській області одного з сільгосппідприємств.

Президент зазначив, що "влаштовують там страйки, що ми їм не дозволяємо за безцінь вивозити за кордон паливо, цигарки, інші товари, раніше таких спекулянтами називали, вони і є спекулянти". "Це так звана ринкова економіка? Ніде цього немає, а у нас цей ринок насаджують. Я що, на це дивитися буду?" - підкреслив Лукашенко.

Крім того, сьогодні ж і Генеральна прокуратура Білорусі винесла офіційне попередження активістам одного з громадських об'єднань, які через Інтернет закликали до участі в несанкціонованих акціях.

Нагадаємо, що в минулу неділю і понеділок жителі прикордонних з Польщею регіонів Білорусії протестували проти введення урядом заборон на вивіз товарів та автомобільного палива за межі країни. Громадян обурило таке рішення влади щодо захисту внутрішнього ринку.

У неділю ввечері близько 200 осіб перекрили в'їзд автотранспорту на міжнародний пункт пропуску "Брузги", а на наступний день більше півсотні зібралися на прикордонному переході "Варшавський міст" під Брестом на знак протесту проти нових правил вивезення.

У пункту пропуску "Брузги" порядок на прикордонній території в жорсткій формі наводив міліцейський спецназ. При цьому більше 20 найбільш активних учасників цієї акції протесту були затримані. Більш спокійно пройшла акції на переході "Варшавський міст". Налагодити діалог з протестуючими спробували керівники місцевих органів влади, правоохоронних структур, митниці. Через дві години після початку акція завершилася.

Заборона на вивезення товарів і палива вдарила по жителям західних прикордонних районів Білорусії, для багатьох з яких прикордонна торгівля є основним засобом заробітку.