ua en ru

О.Лукашенко: Країна забуде про "негаразди з валютою" через 1-2 місяці

Президент Білорусії Олександр Лукашенко пообіцяв, що країна забуде про "негаразди з валютою" через один-два місяці, але відкинув ідеї про проведення економічних реформ, на яких наполягала Росія - єдиний потенційний кредитор Білорусії. Про це О.Лукашенко заявив в четвер, на наступний день після того як Нацбанк відпустив курс рубля на готівковому ринку, а російський міністр фінансів Олексій Кудрін скоротив розмір обіцяної Білорусії фінансової допомоги з 3 млрд дол. до 1 млрд дол., передає Reuters.

У середу Нацбанк Білорусії відпустив валютний курс на готівковому ринку у вільне плавання, дозволивши девальвацію в обмінних пунктах слідом за міжбанківським ринком.
У той же день російський міністр фінансів О.Кудрін сказав, що Москва видасть Мінську в 2011 р. тільки 1 млрд дол., замість очікуваних 3 млрд, порадивши білоруській владі попросити грошей у МВФ і провести приватизацію.

Росія заявляла раніше, що умовою видачі кредиту є проведення Білорусією структурних реформ, скорочення бюджетних витрат і ліквідація множинності курсів рубля.

Білоруський лідер, який називав валютну кризу і вибух в метро 11 квітня, що забрав 14 життів, ланками одного ланцюга, також заявив, що Білорусії нав'язують реформи на руйнування.