ua en ru

А.Клюєв: Україна повинна кардинально підвищити інвестиції в реальний сектор економіки

Завдання уряду України, регіональних і місцевих властей кардинально підвищити приток інвестицій в реальний сектор економіки, заявив в Харкові на розширеній нараді з питань розвитку Харківської обл. перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, повідомляє його прес-служба.

За його словами, за останні роки практично зупинений приток іноземних інвестицій, в їх структурі переважають вкладення у фінансовий сектор. Реальний сектор продовжує залишатися без уваги вітчизняних і іноземних інвесторів, заявив А.Клюєв. За його словами, ступінь зносу основних фондів досягла критичної межі - 61,7%, що говорить про вкрай низьку конкурентоспроможність економіки.

"Дуже уважно нам слід ставитися до вибору технологій - підприємства повинні орієнтуватися на впровадження тільки сучасних проектів. А, це означає, що повинно йтися про інвестування в розвиток галузей 5-го та 6-го технологічних устроїв», - заявив А.Клюєв. За його словами, на сьогоднішній день в світовому обсязі торгівлі наукоємною продукцією частина України - лише 0,1%, що на порядок менше, ніж частина Польщі і на 2 порядки - Німеччина.

За словами А.Клюєва, щоб кардинально змінити ситуацію, необхідно значно підвищити якість підготовки і реалізації інвестпроектів. Останніми роками через вкрай низьку якість роботи з проектами навіть виділені кредитні кошти, зокрема, міжнародними фінансовими організаціями не були реалізовані.

За дорученням Кабінету міністрів розробляється проект системи, яка максимально поліпшить умови для інвесторів, повідомив А.Клюєв. За його словами, мова, зокрема, про спрощення процедур надання земельних ділянок для розміщення підприємств, підключення до енергопостачання і комунальних мереж, а також про облаштування інфраструктури на територіях, де розміщуватиметься інвестиційне виробництво.