ua en ru

"Укррос" виставив на продаж два цукрові підприємства в Харківській обл.

Один з найбільших виробників цукру в Україні "Цукровий союз 'Укррос'" вчора повідомив про намір продати два цукрові заводи в Харківській обл., повідомляє "Комерсант-Україна" . Їх загальна вартість оцінюється в 50 млн грн.

Про те, що "Цукровий союз 'Укррос'" вивчає можливість продажу двох підприємств в Харківській обл. - Купянського цукрового комбінату і Савінського цукрового заводу, вчора заявив голова наглядової ради компанії Сергій Федоренко. Він зазначив, що в нинішньому сезоні заводи не виготовляли цукор через відсутність достатнього обсягу цукрового буряка.

Потужність по переробці цукрового буряка Купянського комбінату складає 5 тис. т на добу, Савінського заводу - 3 тис. т на добу. "Цукровий союз 'Укррос'" володіє 7 цукровими заводами і 17 крупними агрогосподарствами і обробляє 80 тис. га землі. Його власниками є Сергій і Олександр Федоренко, 19,98% акцій компанії знаходяться у вільному обігу.

Джерело на ринку цукру розповіло, що "Укррос" не вирощував власний буряк в Харківській обл., як робить в інших областях.

Для забезпечення обох підприємств сировиною на 100% необхідно 600-800 тис. т цукрового буряка щорічно. Оскільки частка цієї культури в сівозміні займає 15-20%, в районі заводів необхідно орендувати 80-100 тис. га землі. Початкові витрати на оренду землі і її обробку складуть не менш 160-180 млн грн, підрахував співвласник компанії "Агробіопродукт" Микола Полілуй.